Πόσο θα αντέξει στην πρωθυπουργία η Τρας;
AP
AP

Πόσο θα αντέξει στην πρωθυπουργία η Τρας;

Οι σημερινές εξελίξεις με την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας που σηματοδοτεί αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική της Τρας «για να καθησυχαστούν οι αγορές» προκάλεσε ήδη έντονη φημολογία για το πόσο θα αντέξει η ίδια η πρωθυπουργός στη δική της καρέκλα. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από την αποπομπή του πολιτικού της συμμάχου και φίλου Κουαρτέγκ και την αντικατάσταση του από τον εσωκομματικό της αντίπαλο Χαντ, δημοσιογράφος της Telegraph της έθεσε ευθέως το ερώτημα γιατί πρέπει να παραμείνει στη θέση της δεδομένου ότι με τη σημερινή της κίνηση ανατρέπει την οικονομική ατζέντα βάσει της οποίας εξελέγη στην ηγεσία των Συντηρητικών. 

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένη  να ανταποκριθώ σε αυτό που υποσχέθηκα - να επιτύχω μια υψηλότερη ανάπτυξη, πιο ευημερούν το Ηνωμένο Βασίλειο για να μας δει μέσα στην καταιγίδα που αντιμετωπίζουμε.

«Έχουμε ήδη παραδώσει την εγγύηση τιμής ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τεράστιους λογαριασμούς αυτόν τον χειμώνα.

«Ήταν σωστό, ενόψει των ζητημάτων που είχαμε, να ενεργήσω αποφασιστικά για να διασφαλίσω ότι είχαμε οικονομική σταθερότητα – αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», απάντησε η Τρας προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα. 

Η απάντηση όμως δεν φαίνεται να πείθει και ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που έχει φτάσει να διατυπώνεται και ως κουίζ από ταμπλόιντ με το ερώτημα: «Η Τρας θα χάσει τη θέση της πριν χαλάσει ένα μαρούλι;»

Το ερώτημα αυτό απηχεί ένα σχόλιο στην πιο σοβαρή πλευρά του βρετανικού Τύπου. Συγκεκριμένα σε στήλη του Economist με τίτλο «Η Κυρία Iceberg», η Τρας περιγράφεται ως πρωθυπουργός που έχει «ημερομηνία λήξης μαρουλιού».  

 

Και το πρακτορείο Reuters τονίζει μετά τις σημερινές εξελίξεις ότι η ίδια η θέση της Τρας βρίσκεται σε κίνδυνο. «Κέρδισε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος τον περασμένο μήνα υποσχόμενη μεγάλες περικοπές φόρου και άλλα μέτρα για να σοκάρει την οικονομία και να βγει από χρόνια καθηλωμένης ανάπτυξης και η οικονομική πολιτική του Κουαρτέγκ που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου είχε στόχο να εφαρμόσει αυτό το όραμα», επισημαίνει το πρακτορείο. 

Ωστόσο, η αντίδραση των αγορών ήταν τόσο άγρια που η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει και το πολιτικό ντουέτο βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση να αλλάξει πορεία αφού οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι η στήριξη στο κόμμα των Συντηρητικών κατέρρεε, κάνοντας πολλούς από τους πολιτικούς τους συναδέλφους να αναζητούν τρόπους να τους διώξουν.

Τώρα λοιπόν η Τρας διατρέχει τον κίνδυνο να δει την κυβέρνηση της να πέφτει αν δεν μπορέσει να βρει ένα πακέτο περικοπών δημόσιων δαπανών και αύξησης φόρων που θα μπορέσει να καθησυχάσει τους επενδυτές και να το περάσει στο Κοινοβούλιο.  

«Αν δεν μπορείς να περάσεις τον προϋπολογισμό σου από το κοινοβούλιο δεν μπορείς να κυβερνήσεις», σχολίασε ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής της αντιπολίτευσης στο Twitter.

Βουλευτής των Συντηρητικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι η οικονομική πολιτική της Τρας έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά που οι επενδυτές μπορεί να ζητήσουν ακόμα και μεγαλύτερες περικοπές για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. 

«Όλα είναι πιθανά αυτή τη στιγμή», είπε ο βουλευτής που είχε στηρίξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στην κούρσα της ηγεσίας. 

Διαβάστε ακόμα: Τρας: Πρέπει να καθησυχάσουμε τις αγορές

Διαβάστε ακόμα: Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας