Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την αντεπίθεση που ξεκίνησαν τον Μάιο, έχοντας καταλάβει τουλάχιστον τη μισή έκταση των αγροτικών περιοχών της χώρας, ενώ πλέον έχουν ξεκινήσει να απειλούν πολλές μεγάλες πόλεις. Η βασική στόχευση τους παραμένει η κατάληψη επικερδών περασμάτων των συνόρων, ιδιαίτερα με το Ιράν, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, που μπορούν να τους αποφέρουν άμεσα υλικά οφέλη, λόγω των εμπορικών διαδρομών.
Η κατάληψη των περιοχών στα σύνορα αυξάνει τη νομιμοποίηση τους στο περιφερειακό σύστημα, καθώς ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις αναγκάζονται να συνδιαλλαγούν μαζί τους. Οι Ταλιμπάν άλλωστε παράλληλα αναζητούν να ενισχύσουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Παρά το ότι θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση στη Ρωσία, το Κρεμλίνο διατηρεί ανοικτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την αποχώρηση του κυρίου όγκου των αμερικανικών στρατευμάτων. Χαρακτηριστικό είναι πως εκπρόσωποι των Ταλιμπάν επισκέφτηκαν τη Μόσχα στις 8 και 9 Ιουλίου. Βέβαια, η Μόσχα διατηρεί τις σχέσεις της με την επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Ο βασικός στόχος των Ρώσων είναι να δείξουν πως αντιτίθενται σε μία νέα αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, αν και δεν είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ρωσία εκτέλεσε στρατιωτικές ασκήσεις στο Τατζικιστάν, ώστε να είναι έτοιμη να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα με το Αφγανιστάν και να μην υπάρχει καν έκκληση για αμερικανική παρουσία.
Η Κίνα ταυτόχρονα θέλει να δείξει πως η αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτεί την αποτυχία της πολιτικής της Δύσης. Σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουν τη σημασία της πολιτικής επιρροής των Ταλιμπάν, θεωρώντας πως μπορούν να τους ωθήσουν σε διαπραγματεύσεις με την επίσημη κυβέρνηση.
Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν αμφισβήτησε πάντως σήμερα τις προθέσεις των Ταλιμπάν για μια πολιτική διευθέτηση, τονίζοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει στην πιο καταστροφική φάση με περισσότερους από 1000 αμάχους να έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ταλιμπάν.
Ως μία συνοριακή πόλη όπου βρίσκεται σε εμπορικό πέρασμα, η κατάληψη της πρωτεύουσας της περιφέρειας Νιμρούζ, Ζαράντζ θα αποτελέσει άμεσα μία πηγή εσόδων για τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τα βασικά κυβερνητικά κτίρια, αλλά και το αεροδρόμιο της πόλης.
Οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να περικυκλώνουν τις πρωτεύουσες περιφερειών, όχι μόνο για να τις καταλάβουν, αλλά για να ασκήσουν πίεση στους Αμερικανούς. Για παράδειγμα, η πόλη της Κανταχάρ ενδεχομένως να αποτελέσει έναν στόχο τους, ως η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά την πρωτεύουσα Καμπούλ. Καθώς σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους, δεν έχουν λόγο εκείνοι να τις τηρούν. Η παρουσία ακόμα κι ενός μικρού αριθμού Αμερικανών στρατιωτών εμποδίζει τους Ταλιμπάν να προελάσουν ανενόχλητοι. Ιδιαίτερα ύστερα από τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον τους, οι Ταλιμπάν θέλουν να στείλουν ηχηρά μηνύματα στον Λευκό Οίκο.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν βέβαια τις υλικές δυνατότητες να καταλάβουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις. Η αφγανική κυβέρνηση κατάφερε να ανακαταλάβει κάποιες περιοχές από τους Ταλιμπάν τον προηγούμενο μήνα. Η προτεραιότητα των Ταλιμπάν θα παραμείνουν τα επικερδή εμπορικά περάσματα των συνόρων, αλλά και οι αγροτικές περιοχές. Εκεί είναι άλλωστε πιο εύκολο να επιβληθεί η Σαρία, που θα τους επιτρέψει να μεταδώσουν το μήνυμα τους πως έρχονται να καταλάβουν τις περιοχές με τη δική τους εκδοχή του ισλαμικού νόμου.