Ο δρόμος για την εγκαθίδρυση ενός νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν, όπως ελπίζουν να εγκαθιδρύσουν οι Ταλιμπάν, δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μπορεί να υπήρχε τακτική συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποχώρηση τους, ωστόσο ο Λευκός Οίκος έδειξε τις προθέσεις του άμεσα, παγώνοντας κεφάλαια περίπου 9.5 δισ. δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν. Πλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πως θα αντιμετωπίζουν το Αφγανιστάν όπως κάθε χώρα, κρίνοντας αναλόγως τις κινήσεις τους.
Η οικονομική πίεση ενδεχομένως ωστόσο να μην έχει κάποιο άμεσο αντίκτυπο στους Ταλιμπάν. Θα φανεί ωστόσο αν θα εφαρμοστεί η δέσμευση τους για την παραγωγή οπίου στη χώρα. Βέβαια η μετριοπάθεια που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, δείχνει την ανάγκη που έχουν να επιτύχουν τη διεθνή αναγνώριση, παρά το βεβαρημένο παρελθόν καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις σοκαριστικές εικόνες που κυκλοφορούν από τα μέρη του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχουν.
Η δράση των εξτρεμιστικών οργανώσεων στο εσωτερικό θα παίξει μεγάλο ρόλο. Φαίνεται πως η Αλ-Κάιντα για παράδειγμα, με την οποία οι Ταλιμπάν έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς έχει χαλιναγωγηθεί. Ωστόσο, άλλες οργανώσεις όπως το ISIS-K, έχουν τις δικές τους στοχεύσεις και μένει να φανεί πως θα συμβιώσουν στη νέα κατάσταση.
Η Ρωσία εμφανίζεται ευχαριστημένη με την χαοτική έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθώντας να δείξει πως έχει επιβεβαιωθεί μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος της Σοβιετικής Ένωσης. Φαίνεται πως η Μόσχα θέλει να αναπαράγει την οικονομική και στρατιωτική διείσδυση που έχει στις χώρες της περιοχής, όπως το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, η ανησυχία για την μελλοντική πορεία των Ταλιμπάν είναι έκδηλη, με επίκεντρο τη δράση των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων που πλέον ενδέχεται να λειτουργούν απρόσκοπτα. Ενώ δεν είχε δείξει τέτοιες προθέσεις, η Ρωσία ξεκίνησε κι εκείνη να απομακρύνει Ρώσους πολίτες από τη χώρα, ενώ ενίσχυσε τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν, όπου και πραγματοποιεί ασκήσεις τον τελευταίο μήνα.
Αντιστοίχως, η Κίνα εκμεταλλεύεται τις εικόνες αποδιοργάνωσης των Αμερικανών στην περιοχή, ώστε να αποδείξει πως το αμερικάνικο μοντέλο της στρατιωτικής υπεροπλίας δεν επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, το Πεκίνο θέλει να προσελκύσει το Αφγανιστάν στη δική του σφαίρα επιρροής, εντάσσοντας το στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού στον οποίο προσπαθεί να δώσει ζωή με στόχο την ευρύτερη οικονομική κυριαρχία.
Βέβαια, σε αυτή τη ρευστή κατάσταση, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει για να αναλάβει τη διαχείριση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ώστε να βρει ένα πάτημα για να διατηρήσει στρατιώτες στη χώρα. Τόσο καιρό, η Άγκυρα επενδύει στο Αφγανιστάν με συμμετοχή σε έργα υποδομών, ενώ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν αναλάβει μεγάλα έργα. Ωστόσο, βλέποντας πως το Κατάρ έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αναλάβει εκείνο τη διαχείριση του αεροδρομίου, η υπομονή του Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να εξαντλείται. Ο ίδιος τόνισε σε ένα μήνυμα προς τους Ταλιμπάν πως η Τουρκία βρίσκεται δίπλα τους για να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στη διεθνή κοινότητα, το οποίο δεν θα είναι εύκολο.
Βέβαια, πρώτα απ’ όλα οι Ταλιμπάν θα δώσουν τα πρώτα δείγματα για την εγκαθίδρυση του καθεστώτος τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, με ερωτηματικό αν θα περιλαμβάνονται μέλη από άλλες παρατάξεις. Εν τω μεταξύ βέβαια, οι συγκρούσεις στην κοιλάδα Παντσίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι εναπομείνασες δυνάμεις του προηγούμενου καθεστώτος, έχουν ήδη ξεκινήσει.