Πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην ουκρανική αντεπίθεση

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην ουκρανική αντεπίθεση

Ακόμα κι αν η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τα συμβάντα στο αεροδρόμιο Σάκι και τα χτυπήματα στα Κριμαία, τα μηνύματα που στέλνει το Κίεβο είναι μάλλον εμφανή. Η Ουκρανία έχει αποφασίσει να εστιάσει σε κομβικά σημεία, ώστε να αντισταθμίσει την υπεροπλία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που έχουν εισβάλει στην χώρα.

Η Κριμαία άλλωστε έχει οριοθετηθεί ως νόμιμος στρατιωτικός στόχος από το Κίεβο, με πολλούς τρόπους, καθώς η χερσόνησος τελεί υπό ρωσική κατοχή από το 2014. Όπως δήλωσε ο Ζελένσκι σε διεθνή διάσκεψη για το θέμα, όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία και θα τελειώσουν με την Κριμαία, δεσμευόμενος πως θα αποκατασταθεί η ουκρανική κυριαρχία στην χερσόνησο με τη διεθνή βοήθεια.

Η Κριμαία αποτελεί μήλο της έριδος για τις δύο πλευρές. Η Ουκρανία διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχθεί την προσάρτηση της στη Ρωσία. Για το Κρεμλίνο ωστόσο, το μέλλον της κριμαϊκής χερσονήσου αποτέλεσε βασικό κίνητρο της εισβολής της στην Ουκρανία. Ακόμα και σήμερα, το Κρεμλίνο συνδέει κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός με την αναγνώριση του νέου κατοχικού καθεστώτος στην Κριμαία. Στην χερσόνησο βέβαια είναι που εστιάζεται πλέον το ουκρανικό αντάρτικο.

Τη Δευτέρα, ανώτατος αξιωματούχος της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ανέφερε την ενεργοποίηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και την κατάρριψη ενός αντικειμένου. Όσο κι αν το Κίεβο ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την εμπλοκή του, οι περιοχές υπό ρωσική κατοχή έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για νέα χτυπήματα.

Ο ουκρανικός στρατός ωστόσο ανακοίνωσε πως βομβάρδισε μια γέφυρα στην περιοχή της Χερσώνας, που συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, ως να την διακόψει τη σύνδεση των δύο περιοχών μέσω αυτής της γέφυρας. Οι υποδομές στις κατεχόμενες περιοχές έχουν οριστεί ως νομιμοποιημένοι στόχοι από την Ουκρανία, ώστε να καταστήσουν αδύνατη τη συνέχιση της ρωσικής κατοχής.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν την αυξημένη βοήθεια που λαμβάνουν σε εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία από το Πεντάγωνο αγγίζει τα 800 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει τους περίφημους πυραύλους πολλαπλής εκτόξευσης Himars. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλη τη Δύση, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό στο Κρεμλίνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατεί μία αισιοδοξία για τη στασιμότητα της ρωσικής εισβολής, σε βαθμό που στη Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στην παροχή αμυντικών όπλων, αλλά θεωρούν πως οι Ουκρανοί μπορούν να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν συμμερίζονται αυτή τη αμερικανική μαχητικότητα. Ο προηγούμενος ήταν ο πρώτος μήνας που οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν παρείχαν οι ίδιες στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Φαίνεται δηλαδή πως στη Γερμανία και τη Γαλλία βλέπουν τις αρνητικές συνέπειες από τη συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο στο Κρεμλίνο θέλουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση προς όφελος του, έχοντας καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εστιάσει και στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπου η Ρωσία φαίνεται πως εκτόξευσε ρουκέτες σε πόλεις δυτικά του πυρηνικού σταθμού της ομώνυμης πόλης. Για το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η προέλαση και η κατάληψη εδαφών στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Οι φόβοι είναι πως η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις της, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι μέχρι σήμερα ώστε να κάμψει την ουκρανική αντίσταση. Η φετινή 24η Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Ουκρανίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είναι το επόμενο ορόσημο για την αύξηση της έντασης των ρωσικών βομβαρδισμών, ως αντίποινα για την ουκρανική αντεπίθεση.