Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των Αγγλοσαξώνων για τον περιορισμό της Κίνας δεν αφορούσε μόνο την κομβική πώληση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, που φαίνεται να άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το Πεκίνο. Οργίλη ήταν η κινεζική αντίδραση στην ανακοίνωση των Υπουργών Ηνωμένων Πολιτειών και Αυστραλίας που εξέφραζε ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στην νότια κινεζική θάλασσα, όπως επίσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τους Ουιγούρους στην επαρχία της Σιντζιάνγκ. Η Κίνα αντέδρασε ακόμα και για την έκθεση φωτογραφίας για τους Ουιγούρους, στη Γενεύη έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών με την υποστήριξη των ΗΠΑ, απεικονίζοντας δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται σε στρατόπεδα κράτησης στη Σιντζιάνγκ.
Διαβάζοντας την απάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, το βασικό ζήτημα για την Κίνα είναι ο αποκλεισμός των εξωτερικών δυνάμεων από την εμπλοκή στα ζητήματα της περιοχής. Το Πεκίνο βέβαια δεν ορίζει ως περιοχή που θέλει να αποκλείσει τις εξωτερικές δυνάμεις ως μόνο το εσωτερικό της ή τη νότια κινεζική θάλασσα. Η περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού μάλλον είναι το επιδιωκόμενο πεδίο δράσης. Η αναφορά στην Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία μόνο τυχαία δεν είναι.
Η επιθετικότητα της Κίνας, εναντίον της Ταϊβάν, την οποία πάγια θεωρεί άλλωστε ως μέρος της επικράτειας είναι αυξανόμενη και στοχευμένη. Υπάρχει πραγματική ανησυχία πως η Κίνα ενδέχεται να επιβάλει με άλλους τρόπους, όσα διατείνεται και υποστηρίζει σε όλα τα διεθνή fora για την αρχή της «Μίας Κίνας».
Ένας βασικός πυλώνας της συμφωνία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας ουσιαστικά είναι η αποτροπή της Κίνας να χρησιμοποιεί ή να απειλεί να χρησιμοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση, αλλά και την αυξανόμενη επιχειρησιακή της ικανότητα σε μία όλο και επεκτεινόμενη γεωγραφική επιρροή. Βέβαια, η βασική στόχευση του Πεκίνου είναι η οικονομική διείσδυση σε όλη την περιοχή, παρά η χρήση της στρατιωτικής ισχύος για την επίτευξη των σκοπών τους.
Χαρακτηριστική είναι η σχεδόν θριαμβευτική υποδοχή της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν και ο άμεσος εναγκαλισμός των Ταλιμπάν με την παροχή οικονομικής ανάσας. Το Πεκίνο αναμένεται να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που θεωρεί πως κυλάει υπέρ του, ώστε να εφαρμόσει την οικονομική του εξάπλωση, μέσω και του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Ωστόσο, οι αγγλοσαξωνικές δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.