Πολωνία: Θα δώσει 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία

Πολωνία: Θα δώσει 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα στείλει 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο Πολωνός πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βαρσοβία.

Τέσσερα MiG-29 που παρέμεναν αποθηκευμένα παραδόθηκαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες.

«Τέσσερα MiG παραδίδονται τώρα, άρα συνολικά οκτώ», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε άλλα έξι που ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή. Υποθέτουμε ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν σύντομα».

Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας με φόντο την επίσκεψη Ζελένσκι

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Χένρικ Κοβάλτσικ παραιτήθηκε την Τετάρτη, εν μέσω της αυξανόμενης οργής των αγροτών για τον αντίκτυπο των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών στις τιμές.

H παραίτηση του υπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά την άφιξη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη χώρα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στον «στενό σύμμαχο που έχει συμβάλει σημαντικά στην ενεργοποίηση της δυτικής στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης προς το Κίεβο».

Παράταση των αφορολόγητων εισαγωγών

Ο Κοβάλτσικ δήλωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει τις αφορολόγητες εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Οι Πολωνοί αγρότες είχαν ζητήσει την επιβολή δασμών.

«Καθώς είναι σαφές ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργού Γεωργίας», δήλωσε ο Κοβάλτσικ.

Οι υλικοτεχνικές εμπλοκές σημαίνουν ότι μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταλήξει σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις των τοπικών αγροτών και δημιουργώντας πονοκέφαλο για τους κυβερνώντες εθνικιστές του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας σε μια χρονιά εκλογών.

Αντιδράσεις από πέντε χώρες

Οι πρωθυπουργοί πέντε κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, έστειλαν την Παρασκευή επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ζητήσουν να ληφθούν μέτρα για τις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Ανέφεραν ότι μπορεί να χρειαστεί να επανέλθουν οι δασμοί αν η εισροή σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει με άλλα μέσα.

«Ένδειξη εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης»

Λίγη ώρα νωρίτερα, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Πολωνίας, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVN24 την Τετάρτη, ανέφερε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πέρασε τα σύνορα της χώρας.

Σε τηλεοπτικά σχόλια την Τρίτη πριν από την επίσκεψη, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η επίσκεψη «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης προς την Πολωνία και τους Πολωνούς».

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες τους τελευταίους 13 μήνες του πολέμου. Το μέλος του ΝΑΤΟ διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στο να πείσει άλλες δυτικές δυνάμεις να προμηθεύσουν άρματα μάχης και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές παραδόσεις ήταν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία για να αποκρούσει και να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις που ξεχύθηκαν στα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο του 2022. Εκτάσεις της Ουκρανίας παραμένουν υπό κατοχή στα νότια και τα ανατολικά.

Στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και οργή για τα σιτηρά

Η πολωνική κοινή γνώμη υποστηρίζει σε συντριπτικό βαθμό τους Ουκρανούς στον πόλεμό τους με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, το 82% των Πολωνών θεωρούν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι να νικήσει.

Παρόλα αυτά, η επίσκεψη του Ζελένσκι πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης οργής στην αγροτική Πολωνία για τις επιπτώσεις των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, οι οποίες έχουν πιέσει προς τα κάτω τις τιμές σε πολλά κράτη της ανατολικής πτέρυγας της ΕΕ.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ζελένσκι, θα συζητήσουμε σίγουρα για τα ουκρανικά σιτηρά και διάφορα γεωργικά προϊόντα, διότι θέλουμε το όποιο εμπόριο με την Ουκρανία να μην αποσταθεροποιεί την αγορά μας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μοραβιέσκι.

Διαβάστε επίσης:

Στην Πολωνία ο Ζελένσκι για «εμβάθυνση δεσμών με τον βασικό δυτικό σύμμαχο»