Πολωνία: Ο Όρμπαν θα εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πολωνία: Ο Όρμπαν θα εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε σήμερα ότι ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, του υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντός ενός μήνα.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό Όρμπαν να επικυρωθεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού ολοκληρώθηκε η σύνοδος των ηγετών της Ομάδας του Βίσεγκραντ. «Έλαβα την υπόσχεση ότι στην πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου με το νέο έτος, δηλαδή σε έναν μήνα, θα δοθεί η έγκριση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ωστόσο οι ηγέτες της Πολωνίας και της Τσεχίας επέκριναν τον Όρμπαν, αποκαλύπτοντας τις εντάσεις εντός της Ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες οξύνθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ενότητα της Ομάδας του Βίσεγκραντ, που ιδρύθηκε το 1991, μετά το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης των χωρών αυτών, δοκιμάζεται από τον πόλεμο και τις αντιρρήσεις του Όρμπαν για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Αντιθέτως, οι τρεις γείτονες της Ουγγαρίας, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, είναι μεταξύ των σκληρότερων επικριτών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτή δεν είναι η καλύτερη περίοδος για την Ομάδα (του Βίσεγκραντ) και οι διαφορετικές στάσεις της Ουγγαρίας επηρεάζουν και περιπλέκουν την κατάσταση», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι απόψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, μερικές από τις οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και προκλητικές, δεν βοηθούν αυτή τη συνεργασία να προχωρήσει όπως στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Προσερχόμενος στη σύνοδο ο Μοραβιέτσκι επέκρινε την καθυστέρηση της Ουγγαρίας να επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία, από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τα αιτήματα που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο.