Το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας ότι ο νόμος του 1993 που επέτρεπε την άμβλωση εμβρύων με συγγενή ελαττώματα ή έχουν διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα είναι αντισυνταγματικός.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας την Πέμπτη απαγορεύει ουσιαστικά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται γενετικά ελαττώματα και θα περιορίσει περαιτέρω την πραγματοποίηση αμβλώσεων στην Πολωνία.
Το κυρίως καθολικό κράτος έχει ήδη έναν από τους αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης επιτρέπεται έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για την υγεία της μητέρας και διαγνωσμένων σοβαρών προβλημάτων στο υπό διαμόρφωση έμβρυο.
Πολλοί αναλυτές θεωρούσαν την απόφαση του δικαστηρίου προδιαγεγραμμένη δεδομένου ότι η πλειοψηφία των δικαστών του συνταγματικού δικαστηρίου συνιστούν επιλογές του ίδιου κόμματος.
Η πανδημία έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή των γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Βάσει επίσημων στοιχείων, περίπου 1000 Πολωνές τον χρόνο προβαίνουν παρανόμως σε άμβλωση. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ΜΚΟ «Oργάνωση Οικογενειακού Προγραμματισμού», πολλές Πολωνές που θέλουν να κάνουν άμβλωση έχουν βρει «παραθυράκι» στον νόμο, καθώς παραγγέλνουν online χάπια άμβλωσης.
Κάποιες γυναίκες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση, όμως πλέον και αυτό έχει απαγορευτεί λόγω του κορονοϊού. Άλλες γυναίκες επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών στις οποίες έχει οδηγήσει η πανδημία.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ συνολικός αριθμός αμβλώσεων ανέρχεται στις 150.0000 ετησίως, ενώ το 15% αυτών γίνεται στο εξωτερικό, πολύ συχνά μάλιστα στη γειτονική Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η διακοπή της κύησης είναι δυνατή μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης, τόσο για ιατρικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους.
AP Photo/Czarek Sokolowski, File