Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ εμφανίζονται ανένδοτοι πως η έρευνα για τη διαφθορά στο Κατάρ αφορά «λίγα άτομα», ενώ άλλοι λένε ότι η σήψη πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, αναφέρει το Politico σε ανάλυσή του για το σκάνδαλο διαφθοράς.
Αρχικά το Politico σημειώνει πως την ώρα που οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν και δεύτερο κύμα επιδρομών στο Ευρωκοινοβούλιο, η έκπληκτη ελίτ των Βρυξελλών άρχισε να αντιμετωπίζει ένα άβολο ερώτημα στο επίκεντρο της έρευνας για δωροδοκία του Κατάρ: «Πόσο βαθιά φθάνει η σήψη;»
Σε αυτό επιχειρεί να απαντήσει το περιοδικό παραβάλλοντας τις βασικές απόψεις ευρωβουλευτών, αλλά και αξιωματούχων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μετά το αρχικό σοκ των συλλήψεων, αρκετοί αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν στο Politico ότι θεωρούν πως οι κατηγορίες θα περιορίζονταν σε «λίγα άτομα».
Εκτίμηση, η οποία καταρρίφθηκε αμέσως με την επέκταση των ερευνών σε 19 κατοικίες και γραφεία ευρωβουλευτών και αξιωματούχων και τη σύλληψη έξι εξ αυτών, οδηγώντας πολλούς να πουν ότι το σκάνδαλο δωροδοκίας του Κατάρ ήταν σύμπτωμα «ενός πολύ βαθύτερου και πιο διαδεδομένου προβλήματος με τη διαφθορά όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».
Στο Ευρωκοινοβούλιο, η χαλαρή επίβλεψη των οικονομικών δραστηριοτήτων των μελών και το γεγονός ότι τα κράτη ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί τους χωρίς ποτέ να καταγράψουν τις συναντήσεις σε δημόσιο μητρώο ισοδυναμεί με «συνταγή διαφθοράς», διατείνονται οι επικριτές.
Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο δεν διαθέτει ενσωματωμένα μέτρα προστασίας για εσωτερικούς καταγγέλλοντες, παρά το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ ανάλογης προστασίας για τους πολίτες της ΕΕ.
Πέρα από το Κοινοβούλιο, υπέδειξαν ανώτερους αξιωματούχους που κινούνται με στόχο να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα ύστερα από μια θητεία στην Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως απόδειξη ότι απαιτείται σκληρότερη εποπτεία των θεσμών.
Το αίτημα για μεταρρυθμίσεις έχει αρχίσει να ακούγεται περισσότερο από τους ευρωβουλευτές, όπως η ίδρυση «ad hoc» ερευνητικής επιτροπής στο Κοινοβούλιο, ενώ ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει πως «όσο σοβαρό και αν είναι αυτό, είναι θέμα ατόμων, μερικών ανθρώπων που πήραν πολύ κακές αποφάσεις. Η έρευνα και οι συλλήψεις δείχνουν ότι τα συστήματα και οι διαδικασίες μας λειτούργησαν».