Οι δυτικοί σύμμαχοι λένε «ναι» στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, όμως καμιά χώρα δεν δεσμεύεται για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Για την ακρίβεια, ενδεχόμενα προγράμματα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16 θα στείλουν μήνυμα προς τη Ρωσία να μην περιμένει να νικήσει στην Ουκρανία ακόμη και σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το Κίεβο δεν έχει λάβει καμία δέσμευση για παράδοση αεροσκαφών, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους ηγέτες της G7 την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους στα F-16.
Το ζήτημα της απόκτησης και χρήσης των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από την Ουκρανία αποτελεί μια λεπτή πρόκληση για την G7, η οποία έχει σταδιακά αυξήσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο στον 15μηνο πόλεμο, αλλά είναι επιφυλακτική στο να προκαλέσει υπερβολικά τη Μόσχα.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυτικές χώρες θα διατρέξουν «τεράστιους κινδύνους», εάν προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Η εκπαίδευση των πιλότων είναι ένα πρότζεκτ μακράς διαρκείας», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής της G7 στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει οριστικά τι στάση θα κρατήσουν. Το σχέδιο έχει ένα μήνυμα για τη Ρωσία: Η Ρωσία δεν μπορεί να υπολογίζει στη νίκη αν ποντάρει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία «για να αποκτήσει η Ουκρανία την πολεμική αεροπορική ικανότητα που χρειάζεται»
Η εκπαίδευση στα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και θα πάρει χρόνο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκτιμώντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες για την εκπαίδευση και την παράδοση.
Ένας Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο G7 ήταν επιφυλακτικός για τη διαδικασία, λέγοντας ότι στην περίπτωση της Γαλλίας, η προσφορά αφοροά στη βασική εκπαίδευση πιλότων.
Οι συζητήσεις με το Κίεβο ήταν σε εξέλιξη και κανένας Ουκρανός πιλότος δεν εκπαιδεύεται τώρα στη Γαλλία, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Γαλλία δεν διαθέτει F-16, παρά μόνο πολεμικά αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής και αεροσκάφη Mirage 2000 προηγούμενης γενιάς.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η εκπαίδευση ενός ατόμου από το μηδέν για να χειρίζεται ένα πολεμικό αεροσκάφος κατασκευής του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, ενώ ένας έμπειρος πιλότος που έχει συνηθίσει στα ουκρανικά αεροσκάφη θα χρειαζόταν τέσσερις έως εννέα μήνες.
«Δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Ουκρανία. Βρισκόμαστε σε φάση αντεπίθεσης και αυτή η εκπαίδευση δεν θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες, αλλά μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η συζήτηση για τα F-16 τραβάει τα πρωτοσέλιδα, όπως είχε κάνει στο παρελθόν το θέμα των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard, ενώ επέμεινε ότι το τρέχον αίτημα αφορά μόνο στην εκπαίδευση.