«Ανάμεσα σε όλα τα ασήμαντα θέματα, το ποδόσφαιρο είναι μακράν το σημαντικότερο όλων»
-Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ
Ελαφρώς εκτός θέματος η σημερινή στήλη αλλά σίγουρα εντός επικαιρότητας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε και ως συνήθως οι προβλέψεις για την κατάκτηση του Μουντιάλ δίνουν και παίρνουν σε καθημερινή βάση. Με την ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων στο παιχνίδι των προβλέψεων έχουν μπει εδώ και κάμποσα χρόνια και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες (επενδυτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές κλπ). Οι περισσότερες βέβαια προβλέψεις πέφτουν έξω, αλίμονο αν ένας αλγόριθμος μπορούσε να μας δίνει κάθε φορά τον νικητή με ακρίβεια.
Από το επόμενο πάντως Παγκόσμιο Κύπελλο τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για αναλυτές και αλγόριθμους. Το τουρνουά του 2026 θα πραγματοποιηθεί με 48 ομάδες έναντι 32 που συμμετέχουν στο Κατάρ αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και φυσικά τις εκπλήξεις. Άλλωστε οι εκπλήξεις είναι αυτές που κάνουν συναρπαστικό το σπορ, ποιος άραγε περίμενε την Ελλάδα ή τη Δανία να κατακτήσουν το Euro ή την Κροατία να φθάνει στον τελικό του προηγούμενου Παγκόσμιου κυπέλλου;
Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετοί τολμηροί από τον χρηματοοικονομικό χώρο που τολμούν να πάρουν το ρίσκο μιας τέτοιας πρόβλεψης. Η Lloyd’ s αναμένει τελικό Βραζιλίας – Αγγλίας με νικητή την Αγγλία. Πριν προλάβετε να μιλήσετε για μεροληψία η Lloyds έχει με επιτυχία προβλέψει και τους δύο προηγούμενους νικητές το 2014 (Γερμανία), όσο και το 2018 (Γαλλία)! Στον αντίποδα κινείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το οποίο βλέπει τελικό Βραζιλία – Βέλγιο με νικήτρια τη Βραζιλία, δίνοντας πιθανότητες μόλις 3,4% στην Αγγλία να κατακτήσει το τρόπαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος με την Οξφόρδη κινείται και η Wells Fargo που εκτιμά ότι η Βραζιλία θα είναι η νικήτρια του τουρνουά ωστόσο δίνει ως υπέρτατο αουτσάιντερ τη Νότια Αφρική να πάει καλά στη διοργάνωση. H Saxo χρησιμοποιεί δύο μοντέλα πιθανοτήτων τα οποία συμφωνούν μόνο στο ότι η Αργεντινή έχει τις δεύτερες καλύτερες πιθανότητες από όλες τις ομάδες. Η Saxo προβλέπει τη Βραζιλία ή την Ολλανδία με βάση τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις της.
Αν και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές, ο στρατηγικός αναλυτής Joachim Klement της Αγγλικής χρηματιστηριακής εταιρείας Liberum Capital φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από όλους. Με βάση ένα σχετικό μαθηματικό μοντέλο που έχει αναπτύξει είχε προβλέψει σωστά τους δύο προηγούμενες νικητές των Παγκοσμίων Κυπέλλων όπως και η Lloyds. Ο αλγόριθμός του κ. Klement είναι προϊόν μελέτης και έρευνας πολλών ετών και περιλαμβάνει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά δεδομένα (κλίμα χώρας, ΑΕΠ, πληθυσμός κλπ).
Το μοντέλο της Liberum Capital βλέπει για το 2022 τελικό μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής και εν τέλει την ομάδα του Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο στις 18 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, στους ημιτελικούς η Αργεντινή θα αποκλείσει την Ισπανία και η Αγγλία την Πορτογαλία. Ο ίδιος ο κ. Klement δεν διεκδικεί κάποιο αλάθητο και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εργάζομαι στον χρηματοοικονομικό χώρο 20 χρόνια και αν είναι κάτι που έχω τελειοποιήσει είναι να βρίσκω ωραίες δικαιολογίες όταν κάνω λανθασμένες προβλέψεις! » Ακόμα πάντως και αν δεν βρει το νικητή, αν επιβεβαιωθεί το διάγραμμα ροής με βάση τις προβλέψεις της Liberum, θα πρέπει από τα προημιτελικά να προετοιμαστούμε για ματσάρες.
ΥΓ: Εγώ πάντως είμαι με την Ουρουγουάη και δεν χρησιμοποιώ αλγόριθμο.