Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διέψευσε σήμερα οποιαδήποτε ανάμιξή του στη βομβιστική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη στοιχίζοντας τη ζωή σε έξι ανθρώπους, για την οποία οι τουρκικές αρχές του επέρριψαν την ευθύνη.
«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ' αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστήριξε το PKK σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK.
«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (...) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.
Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».
Λίγες ώρες αργότερα και ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Διαβεβαιώνουμε πως οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμιά σχέση με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και απορρίπτουμε τις κατηγορίες εναντίον τους»
Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως μια νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ομολόγησε πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπάνι, στη βορειανατολική Συρία.
Η πόλη Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μείζων συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), σύμμαχος του PKK.
Ποια είναι όμως αυτή η ομάδα και γιατί η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την δράση της;
Μια ένοπλη ομάδα που γεννήθηκε στον Συριακό πόλεμο
Το YPG ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, εμφανίστηκαν ως μια ισχυρή ένοπλη ομάδα κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε το 2011. Έδρασε στο βορρά καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν για να καταπνίξουν την εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλού. Είναι συνδεδεμένο με την κύρια κουρδική φατρία της Συρίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), και έχει και γυναικεία πτέρυγα, την YPJ.
Ο έλεγχος του YPG επικεντρώθηκε αρχικά σε τρεις κυρίως κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας - γνωστές στα Κουρδικά ως Ροζάβα. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια Κούρδους και οι αρχές υπό την ηγεσία των Κούρδων έχουν ιδρύσει εκεί αυτόνομα κυβερνητικά όργανα από την έναρξη του συριακού πολέμου.
Σύμμαχος των ΗΠΑ
Η επιρροή του YPG επεκτάθηκε καθώς συμμάχησε με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, και έγινε η αιχμή του δόρατος μιας ευρύτερης ομάδας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η οποία έπαιξε βασικό ρόλο νικώντας τους τζιχαντιστές σε ολόκληρη τη Συρία.
Καθώς το Ισλαμικό Κράτος υποχώρησε, η περιοχή ελέγχου των SDF μεγάλωσε και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων πετρελαίου και πολλών κυρίως αραβικών περιοχών.
Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός λέει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τους SDF.
Γιατί η Τουρκία βλέπει το YPG σαν απειλή;
Η Τουρκία θεωρεί ότι το PYD και το YPG δεν διακρίνονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ξεκίνησε μια εξέγερση στην Τουρκία για τα πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα των Κούρδων το 1984.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.
Η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας ανέρχεται στο 15-20% του συνολικού πληθυσμού της, περίπου 85 εκατομμυρίων, που ζει κυρίως σε ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές που συνορεύουν με τη Συρία. Ανήσυχη για αποσχιστικές κινήσεις, η Τουρκία θεωρεί τη συριακή βάση του PYD ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Το YPG επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδέες του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στην Τουρκία από το 1999, καταδικασμένος για προδοσία.
Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δεν θεωρούν το YPG ως τρομοκρατική ομάδα. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους SDF αποτελεί πηγή έντασης με την Τουρκία εδώ και χρόνια.
Με την υποστήριξη από συριακές αραβικές αντάρτικες ομάδες, οι προηγούμενες εισβολές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έθεσαν τμήματα εδάφους υπό τον έλεγχό της, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αφρίν, η οποία ήταν προηγουμένως μία από τις τρεις κύριες κουρδικές περιοχές.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η δράστις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη πέρασε από την Αφρίν.
Τεταμένες σχέσεις με Δαμασκό και Κούρδους του Ιράκ
Το Μπααθικό κράτος της Συρίας καταδίωκε συστηματικά τους Κούρδους πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, το YPG και η Δαμασκός έμειναν σε γενικές γραμμές φρόντιζαν να μην μπαίνει ο ένας στα πόδια του άλλου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, παρά τις περιστασιακές συγκρούσεις. Έχουν επίσης κοινούς εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των σουνιτικών αραβικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Το YPG επέτρεψε στην κυβέρνηση να διατηρήσει μια βάση στις περιοχές της, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του αεροδρομίου Καμισλί.
Οι Κούρδοι ηγέτες λένε ότι στόχος τους είναι η περιφερειακή αυτονομία μέσα σε μια αποκεντρωμένη Συρία και όχι η ανεξαρτησία. Όμως η Δαμασκός αντιτίθεται στις απαιτήσεις της κουρδικής αυτονομίας και οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών για πολιτική διευθέτηση δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.
Οι κύριες κουρδικές ομάδες της Συρίας έχουν επίσης παγερούς δεσμούς με τον γείτονά τους στα ανατολικά - την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ. Αυτό αντανακλά τους ενδοκουρδικούς ανταγωνισμούς, καθώς και τους στενούς δεσμούς που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνώντες Κούρδοι του Ιράκ με την Τουρκία, από την οποία εξαρτώνται για την εξαγωγή πετρελαίου.