Οι περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία, σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποδεικνύοντας κάποια πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο νόσων που απαιτεί περαιτέρω έρευνα, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Παρόλο που η μελέτη βασίζεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις, αποτελεί το πρώτο συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στον Covid-19 και νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, και οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου καλούν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή.
«Η ανάλυσή μας καταδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας ο αριθμός νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε δύο από τα νοσοκομεία (που εξετάστηκαν) σε σύγκριση με προηγούμενα έτη», δήλωσε η Κάρεν Λόγκαν, μία από τους επικεφαλής της έρευνας.
«Όταν διενεργήσαμε περαιτέρω έρευνα, διαπιστώσαμε ότι κάποια από αυτά τα παιδιά νοσούσαν με Covid-19 ή είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον ιό».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Λόγκαν δήλωσε ότι προηγούμενες αναφορές από την Κίνα και την Ιταλία σημείωναν ότι στα νοσοκομεία γίνονταν αρκετές διαγνώσεις παιδιών που εμφάνιζαν για πρώτη φορά διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Diabetes Care ανέλυσε δεδομένα από 30 παιδιά στα νοσοκομεία του Λονδίνου, που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της πρώτης έξαρσης της πανδημίας – οι διαγνώσεις αυτές είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της ίδιας περιόδου το προηγούμενο έτος.
Είκοσι ένα από τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ για τον Covid-19 ή σε τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν είχαν εκτεθεί στον ιό, και πέντε βρέθηκαν θετικά.
Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, εμποδίζοντας την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Ο ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση ίσως είναι ότι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στον νέο κορονοϊό επιτίθεται στα κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας.
«Απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπάρχει σαφής σύνδεση των δύο, αλλά ως τότε ελπίζουμε οι γιατροί να το έχουν υπόψη τους», είπε η Λόγκαν.