Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ως στόχο να παράξουν την επόμενη γενιά εμβολίων που θα παρέχουν προστασία κατά των μεταλλάξεων μέχρι το φθινόπωρο, πριν από τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν ο κόσμος χρειάζεται νέα σειρά εμβολίων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μεταλλάξεων του κορονοϊού, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται επί νέων εμβολίων και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος συναγερμού, δηλώνει ο επικεφαλής του τομέα Έρευνας της AstraZeneca Αντριου Πόλαρντ.
«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν νέα ερωτήματα σχετικά με τις παραλλαγές, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Και ένα από αυτά είναι: χρειαζόμαστε νέα εμβόλια;», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής ερευνών για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης.
«Νομίζω ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση γι΄ αυτό προς το παρόν, αλλά όλες οι ομάδες προετοιμάζουν νέα εμβόλια, ώστε, αν τα χρειασθούμε, να τα έχουμε διαθέσιμα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους».
«Θεωρώ ότι υπάρχει σαφώς ρίσκο εμπιστοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άνθρωποι. Αλλά, όπως λέω, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος συναγερμού», πρόσθεσε ο Πόλαρντ.
«Το πραγματικά σημαντικό ερώτημα αφορά τη σοβαρή νόσηση και αυτό δεν το μελετήσαμε στη Νότια Αφρική, διότι δεν αποτελούσε αντικείμενο της μελέτης. Θέταμε ειδικά ερωτήματα για νέους ενήλικες», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλινικές δοκιμές επί 2.000 ατόμων ηλικίας κατά μέσον όρο 31 ετών στη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσηση από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών και ενέχει μόνο κατά 22% μικρότερο κίνδυνο προσβολής από ήπια ή μέτρια νόσηση από τη Covid-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης προδημοσιεύθηκαν πριν από την αξιολόγησή τους από ομοτίμους. Ακολούθως η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να διακόψει τον προγραμματισμένο εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η αποκαλούμενη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, γνωστή στους επιστήμονες ως 20I/501Y.V2 ή B.1.351, είναι η κυρίαρχη στη Νότια Αφρική και κυκλοφορεί σε 41 ακόμη χώρας, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες σημαντικές παραλλαγές είναι η βρετανική ή 20I/501Y.V1 και η βραζιλιάνικη γνωστή ως P.1.
«Όσο έχουμε επαρκή ανοσία για την πρόληψη σοβαρής νόσησης, νοσηλειών και θανάτου, θα είμαστε μια χαρά στο μέλλον με την πανδημία», ξεκαθάρισε ο Αντριου Πόλαρντ ενώ συμπλήρωσε ότι καλώς η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξετάζει πώς θα γίνει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, διότι το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί στους νέους ενήλικες - κυρίως στους υγειονομικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση. «Πρέπει να επανεξετάσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρησιμοποίησης του εμβολίου», κατέληξε ο Πόλαρντ.