Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.
«Κλειδί» για την εξέλιξη της συμφωνίας θα αποτελέσει η στάση που θα κρατήσει το VMRO-DPMNE, σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής της γειτονικής χώρας.
Ο Ζ. Ζάεφ χρειάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 8 ψήφους από την αντιπολίτευση (είτε από το VMRO-DPMNE είτε από μικρούς σχηματισμούς που συνεργάσθηκαν προεκλογικά μαζί του) ώστε στην πρώτη ψηφοφορία που ενδέχεται να επισπευσθεί, (χωρίς την εξάντληση του προβλεπόμενου δεκαημέρου συζήτησης στην Βουλή) και να πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας, να ελπίζει ότι θα αποσπάσει την πλειοψηφία των 2/3 στην κατ'' αρχήν απόφαση για την αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης.
Εάν συγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία τότε αμέσως θα γίνει η δεύτερη πλειοψηφία περί των αναθεωρητέων διατάξεων με απλή πλειοψηφία και κατόπιν η τρίτη και τελική ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Εάν το αποτέλεσμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν φθάσει τις 80 ψήφους τότε ο κ. Ζάεφ δεν έχει άλλη επιλογή από την διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης καθώς μέρος των βουλευτών θα ήθελε τον απεγκλωβισμό της χώρας από την διαφορά της ονομασίας, αφού μάλιστα η ευθύνη θα βάραινε το SDSM και τον Ζ. Ζάεφ ,αλλά δύσκολα θα παραβιάσουν την γενική γραμμή του κόμματος εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Διαβάστε ακόμα: