ΠΓΔΜ: «Ναι» στη Συνταγματική Αναθεώρηση -  Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ

ΠΓΔΜ: «Ναι» στη Συνταγματική Αναθεώρηση - Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ

Την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών πέτυχε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων περνώντας με τον τρόπο αυτό τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις του VMRO και τις καταγγελίες της πολιτικής του ηγεσίας για προσπάθεια χρηματισμού βουλευτών της.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE  (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα –Μίλεσκα(πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς). Οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος περνά στα επόμενα στάδια. Έτσι, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να προετοιμάσει σχέδια (drafts) συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους 3 μήνες.

Δηλώσεις Ζάεφ

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική για την πΓΔΜ, καθώς το Κοινοβούλιο, ακολουθώντας την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, πήρε με πλειοψηφία δύο τρίτων μία απόφαση που θα επιτρέψει στην χώρα να συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 «Είναι μία ιστορική στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά κάθε βουλευτή για αυτήν την ιστορική απόφαση. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω εκείνους τους γενναίους βουλευτές του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού τους που έθεσαν το συμφέρον της χώρας και των πολιτών πάνω από τα κομματικά συμφέροντα και ψήφισαν “υπέρ”, παρά την αχρείαστη πολιτική πίεση που τους ασκήθηκε από την κομματική ηγεσία τους», σημείωσε ο Ζάεφ.

Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που σήμερα δεν ψήφισαν την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. «Δεν έχω χάσει ακόμα την ελπίδα ότι θα επανεξετάσουν την στάση τους και θα συμμετάσχουν και αυτοί στην οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης είναι κατηγορούμενοι για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ο Ζάεφ είπε ότι κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εθνική ενότητα επειδή, όπως είπε, στην κοινωνία υπάρχει μεγάλος διχασμός.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκβιασμούς, άσκηση πιέσεων και χρηματισμό βουλευτών από την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην σημερινή ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το “MIA”, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες.

Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία άρχισε στις 23.20 και ολοκληρώθηκε στις 23.37 με τον Ζόραν Ζάεφ να πετυχαίνει μεγάλη νίκη. Αρχικά η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά με την πρόταση να λαμβάνει 80 ψήφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το VMRO να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία που όμως έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα.

Το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν κάτι περισσότερο από έντονο με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει επισήμως απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών της ακόμη και απειλών και εκβιασμών και την κυβέρνηση να απαντά με προειδοποιήσεις για μηνύσεις.

Η νίκη του Ζόραν Ζάεφ του επιτρέπει να κλείσει το θέμα των αλλαγών και αποφεύγοντας τις εκλογές να προχωρήσει στα επόμενα βήματα τόσο σε σχέση με το ΝΑΤΟ όσο και με την Ε.Ε. Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην πλευρά της ελληνικής συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα “NOVA TV”, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος κατέθεσαν κείμενο, στο οποίο αναφέρουν ότι η στήριξη που παρείχαν στην σημερινή ψηφοφορία αφορά μονάχα το πέρασμα τις διαδικασίας τροποποίησης στην επόμενη φάση και ότι η μελλοντική τους στάση και η στήριξη των τελικών τροπολογιών θα εξαρτηθεί από τέσσερεις όρους:

1.    Αποδοχή τροπολογίας του Συντάγματος που θα εγγυάται την “μακεδονική” ταυτότητα

2.    Αποδοχή συνταγματικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει την Συμφωνία και εάν παρεμποδίσει εκ νέου την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, θα υπάρξει άνευ όρων κατάργηση όλων των συνταγματικών τροπολογιών που απορρέουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

3.    Σταδιακή αλλαγή του ονόματος για εσωτερική χρήση, με βάση την πρόοδο στην διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

4.       Υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής στις 15 Οκτωβρίου, για συγχώρεση σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο και για καθολική εθνική συμφιλίωση, με την συγκρότηση κοινοβουλευτικού σώματος που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τρεις βουλευτές, το οποίο θα αναλάβει να ετοιμάσει και να προτείνει ένα σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης εντός 30 ημερών.   

 Διαβάστε ακόμη: Διεγράφησαν 7 βουλευτές του VMRO για το «ναι» στην ψηφοφορία