Ο Τζόνι Λεσκάνο, κοινωνικά συντηρητικός, λαϊκιστής υποψήφιος, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στο Περού την 11η Απριλίου, αφήνοντας πίσω τον πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Τζορτζ Φόρσαϊθ.
Ο 62χρονος δικηγόρος, κοινοβουλευτικός του κόμματος Λαϊκή Δράση με μακρά θητεία (2001-2019), που προβάλλει το πόσο πιστός καθολικός είναι, πιστώνεται το 15% των προθέσεων ψήφου, υπέδειξαν αρκετές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ο Τζόνι Λεσκάνο είναι αρκετά από τον 38χρονο πρώην ποδοσφαιριστή, νέο κεντροδεξιό πολιτικό Τζορτζ Φόρσαϊθ (10%), ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Ακολουθούν, εν μέσω μιας εκστρατείας που αναγγέλλεται αμφίρροπη, ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα (8%), η δυο φορές ατυχήσασα υποψήφια Κέικο Φουχιμόρι (7%), κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), και η υποψήφια της περουβιανής αριστεράς Βερόνικα Μεντόσα (6%).
Άλλη δημοσκόπηση, του Ινστιτούτου Μελετών του Περού, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, φέρει επίσης τον Τζόνι Λεσκάνο να προηγείται, ακολουθούμενος από τον κ. Λόπες Αλιάγα (9,5%), την κυρία Φουχιμόρι (7,2%), την κυρία Μεντόσα (7%) και τον κ. Φόρσαϊθ (6,8%).
Συνολικά 18 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του μεταβατικού αρχηγού του κράτους, του Φραντσίσκο Σαγάστι. Αναμένεται ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί νικητής.
Το Περού, οδυνηρά εξοικειωμένο με τη θεσμική αστάθεια, συγκλόνισε νέα πολιτική κρίση στα τέλη του 2020: ο πρώην πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα παύθηκε από το Κογκρέσο και αντικαταστάθηκε από τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου Μανουέλ Μερίνο, η θητεία του οποίου όμως δεν κράτησε παρά πέντε ημέρες — παραιτήθηκε έπειτα από πέντε ημέρες, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, που είχαν νεκρούς.
Ο κ. Λεσκάνο, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Μερίνο, προτείνει μεταξύ άλλων να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί ή να απορριφθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το ισχύον Σύνταγμα, που συντάχθηκε το 1993, επί των ημερών του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, δεν επιτρέπει, κατά την άποψή του, να υπάρξει «κοινωνική δικαιοσύνη». «Χρειαζόμαστε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, δεν υπάρχει τίποτα κρατικιστικό» στην πρόταση αυτή, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του παραχώρησε.
Ο κ. Λεσκάνο εναντιώνεται στην αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμών, θέλει να επιτρέπονται μόνο αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μητέρας.
Αντιτίθεται επίσης στους γάμους των ομοφυλοφίλων, αλλά δηλώνει ανοικτός σε έναν νόμο που θα επιτρέψει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να έχουν «περιουσία από κοινού» και να «κληρονομούν» το ένα το άλλο.
Ο χαλκός, το ασήμι και ο χρυσός που εξορύσσονται στο Περού αντιπροσωπεύουν το 60% των εξαγωγών. Όμως πολλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι τα κέρδη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου δεν φθάνουν σε αυτούς και απαιτούν αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.