Να προφυλακιστεί εκ νέου η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περού, η Κέικο Φουχιμόρι, που κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε από τον βραζιλιάνικο κολοσσό των κατασκευών Odebrecht SA, διέταξε ο περουβιανός δικαστής Βίκτορ Σούνιγα.
«Επιβάλλω προληπτική κράτηση 15 μηνών» στην Φουχιμόρι, ανέφερε ο δικαστής στο τέλος της μαραθώνιας — οκτάωρης — ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία η πολιτικός ήταν παρούσα μόνο τα τελευταία λεπτά.
Ο δικαστής Σούνιγα εξήγησε πως πήρε την απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι εάν η πολιτικός παρέμενε ελεύθερη ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, δύο επιλογές που ήταν επίσης στο τραπέζι, δεν θα υπήρχαν «εγγυήσεις» πως δεν θα «παρακωλύσει την έρευνα» που διενεργείται σε βάρος της.
Η 44χρονη κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) είχε αποφυλακιστεί στα τέλη Νοεμβρίου, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μετά την προφυλάκισή της για 13 μήνες στο πλαίσιο της έρευνας για την ίδια υπόθεση διαφθοράς. Συνελήφθη αμέσως μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας.
Οι εισαγγελείς είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση να αποφυλακιστεί η ηγέτιδα του δεξιού κόμματος Λαϊκή Δύναμη (Fuerza Popular, FP).
Το κόμμα των Φουχιμόρι τιμωρήθηκε σκληρά από τους πολίτες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες — αν και τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί — πιστεύεται ότι οι έδρες του στο Κογκρέσο υποδεκαπλασιάστηκαν.
Μολαταύτα, μερικές δεκάδες υποστηρικτές της Κέικο Φουχιμόρι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για την υποστηρίξουν.
Τη Φουχιμόρι βαρύνουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της το 2011, εντός των ορίων του σκανδάλου τεραστίων διαστάσεων γύρω από τις δωροδοκίες της Οντεμπρέχτ. Ο βραζιλιάνικος όμιλος των κατασκευών έχει παραδεχθεί ότι μοίρασε σε δωροδοκίες από το 2005 ως το 2014 ποσά ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Στο στόχαστρο της περουβιανής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση βρέθηκαν τέσσερις πρώην πρόεδροι της χώρας: ο Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), ο Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2001), που αυτοκτόνησε εν μέσω της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή του, ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo/Martin Mejia