Δικαστήριο του Περού απαγόρευσε στον 69χρονο πρώην πρόεδρο της χώρας Άλαν Γκαρσία να εγκαταλείψει την επικράτεια για 18 μήνες, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για αθέμιτη σύμπραξη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η μεγάλη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.
Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας το Σάββατο, ο δικαστής Χουάν Κάρλος Σάντσες δέχθηκε το αίτημα γι'' αυτό που του υπέβαλε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, αφού του παρουσιάστηκαν στοιχεία κατά τα οποία η Οντεμπρέχτ κατέβαλε παρανόμως από τα «μαύρα ταμεία» της στον Γκαρσία τουλάχιστον 100.000 αμερικάνικα δολάρια για μια εκδήλωση.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, ταξίδεψε στο Περού την Πέμπτη για να καταθέσει για την υπόθεση, η οποία αφορά κυρίως την κατασκευή μιας γραμμής του μετρό στη Λίμα κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (2006-2011). Ο Γκαρσία είναι ένας από τους τέσσερις πρώην προέδρους του Περού που βρίσκονται στο σταυρόνημα της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Η βραζιλιάνικη κατασκευαστική μοίραζε δωροδοκίες σε περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις, ιδίως στο Περού.
Από το 2001 και μετά, η εταιρεία φέρεται να μοίρασε δωροδοκίες ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή, με αντάλλαγμα την επικράτησή της στους διαγωνισμούς για πάνω από δέκα μεγάλα δημόσια έργα από το 2005 μέχρι το 2014.
Η Οντεμπρέχτ βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων σκανδάλων διαφθοράς, ειδικά στη χώρα που αποτελεί την έδρα της, τη Βραζιλία, όπου πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων και της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο της δικαιοσύνης. Τα σκάνδαλα έπαιξαν ρόλο στην επικράτηση ενός ακροδεξιού πολιτικού στις φετινές προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία.
Το Περού είναι μια από τις χώρες όπου το πολιτικό σκηνικό σαρώθηκε περισσότερο εξαιτίας των σκανδάλων αυτών. Πρόσφατα προφυλακίστηκε για 36 μήνες η αρχηγός της αντιπολίτευσης, η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), η οποία κατηγορείται πως έλαβε παράνομα 1,05 εκατ. ευρώ από την Οντεμπρέχτ για την εκστρατεία της στις προεδρικές εκλογές του 2011, όταν πάντως η επικεφαλής της περουβιανής δεξιάς ηττήθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ