Περίπου 300 Γερμανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, μία ημέρα αφότου ο γερμανικός στρατός σταμάτησε τις πτήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ.
Το Βερολίνο ταυτοποίησε 10.000 Αφγανούς που χρειάζονται προστασία και πληρούν τα κριτήρια για να έρθουν στη Γερμανία, περιλαμβανομένων πρώην ντόπιων εργαζόμενων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
Ο γερμανικός στρατός ολοκλήρωσε την αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ αφού απομάκρυνε 5.347 ανθρώπους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 4.100 Αφγανών.
Έφθασε στη Φρανκφούρτη η τελευταία γερμανική πολιτική πτήση
Στο μεταξύ, η τελευταία γερμανική πολιτική πτήση που μετέφερε Αφγανούς που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν προσγειώθηκε σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Το τελευταίο γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατιώτες και Γερμανούς και Αφγανούς πολίτες αναχώρησε από την Καμπούλ για την Τασκένδη χθες, Πέμπτη.
Ένας Αφγανός φοιτητής, που ήταν στην πτήση από το Ουζμπεκιστάν στη Γερμανία, είπε πως δεν θέλει να επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα του αφού είδε απελπισμένους συμπατριώτες του να κοιμούνται για μέρες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες», δήλωσε ο 28χρονος. «Άνθρωποι περνούν τη νύχτα κοντά στο αεροδρόμιο για μέρες περιμένοντας μια ευκαιρία για να φθάσουν κοντά στην είσοδο και να μπουν μέσα με κάποιο τρόπο. Είναι πολύ σκληρό για εμάς όταν βλέπουμε τους ανθρώπους εκεί, είναι πολύ δύσκολο να το δεχθείς».
Η Γερμανία λέει πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν ότι οι Αφγανοί με νόμιμα έγγραφα θα μπορέσουν να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις και μετά τις 31 Αυγούστου, όταν οι τελευταίοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ φύγουν από τη χώρα.
Βομβιστής αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 85 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ χθες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αφγανών αμάχων.
Η Γερμανία ολοκλήρωσε τη στρατιωτική αποχώρησή της από το Αφγανιστάν τον Ιούνιο, όμως ένα απόσπασμα στρατιωτών επέστρεψε στην Καμπούλ προκειμένου να απομακρύνει αμάχους που κινδυνεύουν με αντίποινα από τους Ταλιμπάν, κυρίως Αφγανούς που εργάστηκαν για τον γερμανικό στρατό και για οργανώσεις αρωγής.
Η χαοτική αερογέφυρα που ακολούθησε την αστραπιαία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.
Στο Ράμσταϊν, η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη έχει μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων που ήρθαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Για τους πρόσφυγες αυτούς, πρόκειται για ένα από τα τελευταία στάδια μιας εξόδου η οποία τους είχε οδηγήσει κυρίως στο Κατάρ ή στο Κουβέιτ, τις προκεχωρημένες βάσεις των ΗΠΑ για την αερογέφυρά τους με την Καμπούλ.
Το Ράμσταϊν μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής έως 17.000 ανθρώπων, ανάμεσα στην ίδια τη στρατιωτική βάση και έναν κοντινό καταυλισμό. Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από το Ράμσταϊν.
Σουηδία: Σταματούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ
Στο μεταξύ, η Σουηδία έβαλε τέλος στην αποστολή απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
«Συνολικά, κάπου 1.100 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Όλοι οι ντόπιοι εργαζόμενοι στην πρεσβεία και οι οικογένειές τους έχουν απομακρυνθεί», δήλωσε η Λίντε σε συνέντευξη Τύπου.