Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα αρχίσει από την Πέμπτη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, όπου θα κάνει ιδίως έναν σταθμό στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας της Ουάσινγκτον με σκοπό να πέσει ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Θα ταξιδέψει επίσης στη Χιλή, στην Παραγουάη και στο Περού, με σκοπό να υπάρξει «περισσότερη υποστήριξη στη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο χθες Δευτέρα.
Ο σταθμός της περιοδείας του Πομπέο που για την Ουάσινγκτον έχει τον μεγαλύτερο συμβολισμό θα είναι ο τελευταίος, την Κυριακή, στην Κουκουτά της Κολομβίας, όπου θα επισκεφθεί οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα και θα «αποτιμήσει τις προκλήσεις που συνδέονται με το κλείσιμο των συνόρων», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.
Η πόλη αυτή, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, έγινε τον Φεβρουάριο θέατρο βίαιων επεισοδίων, όταν το στρατόπεδο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσπάθησε να επιτύχει την είσοδο στη χώρα φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ και είχε αποθηκευτεί επιτόπου.
Η Ουάσινγκτον, ακολουθούμενη από τις κυβερνήσεις πενήντα και πλέον χωρών, αναγνώρισε τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά η εκστρατεία οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικής πίεσης που διεξάγει αποτυγχάνει ως τώρα να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.
Την Παρασκευή, ο Πομπέο θα βρίσκεται στο Σαντιάγο, όπου θα συναντηθεί με τον χιλιανό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Την επομένη, θα μεταβεί στην Ασουνσιόν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον παραγουανό πρόεδρο Μάριο Άμπντο Μπενίτες.
Το Σάββατο επίσης θα δει στη Λίμα τον πρόεδρο του Περού, τον Μαρτίν Βισκάρα.
Οι τέσσερις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην περιοδεία, τις οποίες κυβερνούν συντηρητικοί πρόεδροι, ακολουθούν την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη Βενεζουέλα.
Στήριξη Μπολσονάρου στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με εκείνη των ΗΠΑ ώστε να ενθαρρύνει τη «διαφωνία» και να οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης μέρους τουλάχιστον των στελεχών του στρατού της Βενεζουέλας.
Ο Μπολσονάρου είπε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Jovem Pan, ότι εάν υπάρξει στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και το Κογκρέσο να αποφασίσουν εάν η χώρα του θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες και ποιες θα είναι αυτές.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Βενεζουέλα να γίνει νέα Κούβα ή Βόρεια Κορέα», τόνισε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας.
Ο Μπολσονάρου έκρινε ακόμη ότι εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και ανατραπεί ο πρόεδρος Μαδούρο, είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στη χώρα, ανάμεσα στους υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη και όποιον αναλάβει την εξουσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ