Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε απόψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.
Η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η αγορά και η ενεργοποίηση των S-400 δεν είναι αποδεκτή για ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι μετά την είδηση της δοκιμής των S-400 την περασμένη εβδομάδα, η αντίδραση του Ρεπουμπλικανου προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Τζιμ Ρις ήταν εξαιρετικά αιχμηρή.
«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού. Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αστάθεια καυσίμων στην περιοχή.
Ο νόμος απαιτεί κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η διοίκηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Τουρκία πρέπει να εκχωρήσει τα S-400 της. Η θέση μου επ 'αυτού δεν είναι νέα - ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η ανακοίνωση του Γερουσιαστή από το Αϊντάχο.
Τ. Ερντογάν: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές των S-400
Τη διεξαγωγή δοκιμών των S-400 επιβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σήμερα σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν έχουν σημασία οι ενστάσεις των ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι δοκιμές του συστήματος αεροπορικής άμυνας που αγόρασε η χώρα του από τη Ρωσία ήταν άκρως επιτυχημένες.
Υπενθυμίζεται ότι χτες την πραγματοποίηση δοκιμών των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωϊ της Πέμπτης στο Bloomberg.
«Υπάρχουν έλεγχοι και έλεγχοι συστημάτων στο πλαίσιο κάθε προγράμματος προμηθειών άμυνας. Αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μέρος του προγράμματος προμηθειών και αποτελούν μια εντελώς τεχνική δραστηριότητα» εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία, αναλόγως με τις ανάγκες της, να προχωρήσει σε εισαγωγή οπλικών συστημάτων και από τις ΗΠΑ κάνοντας αναφορά στους Patriot και το SAMP-T.
Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία απέτυχε στη δοκιμή των S-400
Στο μεταξύ, ο ρωσικός ιστοτοπος Avia υποστήριξε πριν λίγες μέρες ότι η Τουρκία απέτυχε στη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος S-400 στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας ως αιτία το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε τη συνδρομή Ρώσων ειδικών σε αυτό το εγχείρημα.
Ρώσος ειδικός δήλωσε στο Avia ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη των στόχων, ούτε κάποια έκρηξη των κεφαλών των πυραύλων.
Όπως είπε, οι πύραυλοι ακολούθησαν ευθεία πορεία, πράγμα που υποδεικνύει ότι δεν «κυνηγούσαν» κάποιο στόχο. Τόνισε ακόμη ότι οι S-400 μπορούν να δοκιμαστούν κατά πυραύλων ή μαχητικών αεροσκαφών και όχι εναντίον μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Βίντεο που αναρτήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονταν να δείχνουν τις εκτοξεύσεις των S-400, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν εκρήξεις από την εξουδετέρωση των στόχων.