Του Γιάννη Μαντζίκου
Μπορεί ο Ματέο Σαλβίνι ο ισχυρός άνδρας της Ιταλικής κυβέρνησης και η Μαρίν Λεπέν αρχηγός του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία να «διαφήμιζαν» την συμμαχία τους ως «ιστορική» και να τόνιζαν ότι «θα έκλεβε την παράσταση» στις ευρωεκλογές του Μάιου, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Η νέα συμμαχία «Identity and Democracy», δηλαδή «Ταυτότητα και Δημοκρατία» δεν είναι δικαιωματικό κίνημα αλλά το νέο όνομα της ακροδεξιάς ευρωπαϊκής συμμαχίας, του κόμματος του Ματέο Σαλβίνι,της Μαρίν Λεπέν. Ο Μάρκο Ζάνι της Λίγκας του Βορρά εξελέγη πρόεδρος της ID, ενώ ο Νικολάς Μπέι του Εθνικού Κινήματος, της Λε Πεν εξελέγη αναπληρωτής του. Η συμμαχία αυτή κατέχει 73 από τις 751 έδρες στο Κοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση λίγο μετά τους Πράσινους και αρκετά πίσω από τις 110 του «Renew Europe» των Μακρόν-Φερχόφσταντ το οποίο αποτελεί σύμφωνα με τον Σαλβίνι τον «θανάσιμο εχθρό».
Η πρώτη «κρυάδα» για τους Σαλβίνι-Λεπέν στην προσπάθεια τους «να γκρεμίσουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα» ήλθε από τα αρνητικά αποτελέσματα που κατέγραψαν τόσο το ευρωσκεπτικιστικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας όσο και η Ολλανδική ακροδεξιά του Χέερτ Βίλτερς που έχασε όλους της τους ευρωβουλευτές. Παράλληλα, η συμμαχία εισέπραξε ένα (μάλλον) αναπάντεχο «όχι» από τους τρεις ευρωβουλευτές που εξέλεξε το ακροδεξιό κόμμα Vox στην Ισπανία. Οι πολιτικές προτιμήσεις του Vox το προσεγγίζουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ERC), όπου συμμετέχει και το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη. Όπως σημείωνε εξάλλου σε πρόσφατη ανάλυση η βρετανική εφημερίδα Guardian «ένα από τα μεγάλα προβλήματα για τους ευρωσκεπτικιστές είναι ότι δεν σκέπτονται όλοι το ίδιο, άλλοι θέλουν την διάλυση της Ευρώπης και άλλοι απλά να μην γίνει μεγαλύτερη εμβάθυνση».
Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» στην αδυναμία των ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών να συνεργαστούν είναι (και παραμένει) το ζήτημα της Ρωσίας, η οποία για τα ακροδεξιά κόμματα κυρίως της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί γεωστρατηγικό αντίπαλο. Το πολωνικό κυβερνών Κόµµα Νόµου και ?ικαιοσύνης (PiS), του Γιάροσλαβ Καζίνσκι το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς τάσσεται αναφανδόν υπέρ των δεσμών με τις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η πρόσφατη επίσκεψη του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα στην Ουάσινγκτον όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στην Πολωνία περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σήμερα σταθμεύουν στη Γερμανία.
Τέλος, ένα ακόμα πρόβλημα για τους Σαλβίνι-Λεπέν είναι ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Brexit έχει τα δικά του σχέδια, προσβλέποντας στην συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάγιο.
Την ίδια ώρα το ALDE, η Συμμαχία για την Ευρώπη και την Δημοκρατία άλλαζε το όνομα της σε «Renew Europe» μετά την προσχώρηση του LREM του Εμμανουέλ Μακρόν αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη ενώνει αντί να χωρίζει.