Την Ευρώπη κατηγορεί η Κίνα για τη νέα αναζωπύρωση εξάπλωσης του Covid-19 στο Πεκίνο, και απαγόρευσε τις εισαγωγές σολομού από Ευρωπαίους προμηθευτές, παρόλο που οι ειδικοί δηλώνουν ότι είναι απίθανο το ίδιο το ψάρι να φέρει την ασθένεια.
Σύμφωνα με το Reuters, κρατικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο ιός εντοπίστηκε σε επιφάνειες κοπής που είχαν χρησιμοποιηθεί για εισαγόμενο σολομό στην αγορά Φενγκτάι, εστία των νέων κρουσμάτων που προκαλούν φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Κίνας.
Οι αναφορές αυτές οδήγησαν τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ του Πεκίνου να αφαιρέσουν τον σολομό από τα ράφια τους.
«Δεν μπορούμε να στείλουμε καθόλου σολομό αυτή τη στιγμή στην Κίνα, η αγορά έχει κλείσει» δήλωσε στο Reuters ο Ρέγκιν Γιάκομπσεν, CEO της εταιρείας Bakkafrost, με έδρα το Όσλο.
Γενετικά ίχνη του ιού από την αγορά του Πεκίνου υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να προέρχεται από την Ευρώπη.
Ο Κιθ Νιλ, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών νόσων στο πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ τόνισε ότι οποιαδήποτε σχέση με τον σολομό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
«Οι αγορές είναι μέρη με μεγάλο συνωστισμό, οπότε, όπως και στην Γουχάν, βοηθούν στην εξάπλωση του ιού», είπε, αναφερόμενος στην πόλη απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ήταν παράξενο να υπάρχει κάποια σχέση με την Ευρώπη, δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού.
«Η Κίνα έδωσε στον κόσμο το ιό και ήταν πολύ πιθανό να γυρίσει πίσω. Η ανεύρεση ενός στελέχους του ιού που συναντάται στην Ευρώπη οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε άτομα που επέστρεψαν στην Κίνα έπειτα από ταξίδι στην Ευρώπη», δήλωσε.
Η κινεζική αγορά αντιπροσωπεύει το 5% της παγκόσμιας ζήτησης σολομού, σύμφωνα με την Bakkafrost.