Λίγες ώρες μετά το σοκ των αποκαλύψεων για την κατασκοπεία περίπου τριάντα δημοσιογράφων και στελεχών γαλλικών ΜΜΕ από τις μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών, οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν έρευνα για το ζήτημα.
«Η κατασκοπεία του τηλεφώνου μου και αυτού της συναδέλφου μου Λενέγκ Μπρεντού οδηγεί απευθείας στις μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας, στο πλαίσιο της καταστολής της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και του κοινωνικού κινήματος», ήταν η αντίδραση χθες βράδυ του Εντουί Πλενέλ, ιδρυτή του διαδικτυακού ενημερωτικού ιστοτόπου Mediapart, μέσω Twitter.
Η μαροκινή κυβέρνηση κατήγγειλε από την πλευρά της ως «αναληθείς» τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες ασφαλείας του βασιλείου «διείσδυσαν στα τηλέφωνα διαφόρων δημοσίων προσώπων της χώρας και άλλων χωρών και υπευθύνων διεθνών οργανώσεων μέσω ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή».
Πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς, που είναι παντελώς αβάσιμοι. Το Μαρόκο είναι ένα κράτος δικαίου, που εγγυάται τον μυστικό χαρακτήρα των προσωπικών επικοινωνιών (…) στο σύνολο των πολιτών και των ξένων κατοίκων του Μαρόκου», τονίζεται στο δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από μια κοινοπραξία δεκαεπτά διεθνών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι Le Monde,The Guardian και The Washington Post, πολλοί δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη γαλλικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρουν, μεταξύ άλλων θυμάτων, στον κατάλογο των στόχων του Pegasus, στον οποίο περιλαμβάνονται μέλη των συντακτικών ομάδων των εφημερίδων Le Monde, Canard enchaîné, Figaro, του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς και του δικτύου France Télévisions.
Το Pegasus «μολύνει» συσκευές iPhone και Android ώστε να επιτρέπει στον χειριστή του λογισμικού να αποσπά μηνύματα, φωτογραφίες, emails, να καταγράφει τηλεφωνήματα και να ενεργοποιεί μυστικά τα μικρόφωνα.
Η NSO αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της προορίζεται για χρήση κατά εγκληματιών και τρομοκρατών και διατίθεται μόνο σε υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομίας και στρατού από χώρες με καλές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η NSO δηλώνει ότι η αρχική έρευνα που οδήγησε στα δημοσιεύματα, της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας, είναι «γεμάτη από λανθασμένες υποθέσεις και μη αστήρικτες θεωρίες».
Διαβάστε ακόμα:
Pegasus project: Οι αποκαλύψεις για κατασκοπεία προκαλούν διεθνή σάλο