To ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει αναγκάσει μια σημαντική μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού να καταφύγει στην τηλεργασία, κάτι που έχει δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους χάκερς για να πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις μέσω κακόβουλων προγραμμάτων.
"Ειναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφού εκατομμύρια ανθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ από το σπίτι προσπαθούν να το κάνουν και να το κάνουν σε μεγάλη κλίμακα" δήλωσε η Γουέντι Νάδερ, σύμβουλος της Duo Security της Cisco στο Reuters.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Google, οι χάκερς φαίνεται ότι επιτελούν με επιτυχία το έργο τους, αφού τον Μάρτιο υπήρξε αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο των επιθέσεων, της τάξεως του 350%, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί πολλοί εργαζόμενοι μεταφέρουν τα δεδομένα των επιχειρήσεων όπου δουλεύουν από εταιρικά δίκτυα σε οικιακά, τα οποία προστατεύονται από "χαλαρούς" κωδικούς. Κάποιοι οργανισμοί επίσης άρουν τους περιορισμούς ασφαλείας προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες από τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται την εταιρεία ασφαλείας συστημάτων Cisco Systems σημειώνει ότι ο αριθμός των αιτημάτων για υποστήριξη ασφαλείας για εργαζομένους εξ αποστάσεως έχει δεκαπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.
Από τους "πειρατές" του κυβερνοχώρου δεν γλίτωσε ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος δέχθηκε τον προηγούμενο μήνα πολλές επιθέσεις. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ασφαλείας του οργανισμού ο φερόμενος δράστης είναι μια ομάδα χάκερς, γνωστή ως DarkHotel, η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας τουλάχιστον από το 2007. Ειδικοί της ασφάλειας του διαδικτύου συνδέουν το παραπάνω περιστατικό με την αύξηση σε ψεύτικες ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον COVID-19, οι οποίες συνήθως υπόσχονται μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας σε “αντάλλαγμα” με τα προσωπικά δεδομένα.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι από τις 9 μέχρι και τις 23 Μαρτίου δημιουργήθηκαν πάνω από 300,000 ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό του πόσο "αδίστακτοι" είναι οι χάκερς είναι η επίθεση κατά της ιστοσελίδα της κοινωνικής πρόνοιας της Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πασκουάλε Τριντίκο, η υπηρεσία INPS είχε λάβει 339.000 αιτήματα για τα επιδόματα των 600 ευρώ μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως οι χάκερς κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.