Η απελευθέρωση της Αμερικανίδας αθλήτριας Μπρίτνευ Γκραίνερ από τις ρωσικές φυλακές σε αντάλλαγμα με τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι. Πέρα από τις συμβολικές διαστάσεις της συνδιαλλαγής των πάλαι ποτέ δύο υπερδυνάμεων, η συνδιαλλαγή αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζουν πλέον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την απελευθέρωση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας, την οποία το ρωσικό καθεστώς κατηγορούσε για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εξασφαλίζοντας την παράδοση ενός συνεργάτη του πουτινικού καθεστώτος. Η σημειολογία της ανταλλαγής μίας αθλήτριας με έναν έμπορο όπλων, που προμήθευε στρατιωτικό υλικό σε παραστρατιωτικές ομάδες από την Ασία μέχρι την Αφρική, είναι εμφανής. Πέρα από τις σχέσεις που θέλει να έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει την αντίληψη που έχει το ρωσικό καθεστώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ουάσινγκτον ωστόσο θεώρησε πως άξιζε η διάσωση της γνωστής Αμερικανίδας αθλήτριας, δεδομένων των άθλιων συνθηκών που ζούσε, ακόμα και υπό δυσμενείς όρους. Η Γκράινερ θεωρούνταν πως είχε μεταφερθεί σε ένα ουσιαστικά στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μορντόβια της Ρωσίας, όπου αναγκάζονταν να βιώνει ανείπωτες καταστάσεις. Οι συζητήσεις με τη Ρωσία φαίνεται πως μέχρι πρότινος συμπεριλάμβαναν και την ανταλλαγή του Πολ Γουίλαν, ενός πρώην Αμερικανού πεζοναύτη, ωστόσο η Μόσχα φαίνεται πως δεν δέχθηκε να παραδώσει και τους δύο κρατούμενούς της.
Το ζήτημα ωστόσο είναι η επιλογή του Άμπου Ντάμπι για την ανταλλαγή μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται πλέον ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής που μπορεί κάποιος να βασιστεί. Το Άμπου Ντάμπι μπορεί δηλαδή να παράσχει διαβεβαιώσεις πως μία συμφωνία που δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να εγγυηθεί, θα πραγματοποιηθεί εν τέλει. Στο Αμπού Ντάμπι άλλωστε πραγματοποιηθήκαν συζητήσεις μεταξύ των Ταλιμπάν των Ηνωμένων Πολιτειών το προηγούμενο διάστημα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κερδίσει πολλούς πόντους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έγιναν το πρώτο κράτος του Κόλπου που σύναψε σχέσεις και αναγνώρισε επίσημα το Ισραήλ. Ταυτόχρονα το Άμπου Ντάμπι καταφέρνει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις με το Ιράν, έναν βασικό αντίπαλο τον Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας το έναν διαμεσολαβητή, που κάποιος μπορεί να στηριχθεί.
Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στη διαμεσολάβηση δείχνει και το ύφος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν. Ως γνωστόν, στη Μέση Ανατολή η συνδιαλλαγή γίνεται με διαφορετικούς όρους από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Η ομηρία μίας γνωστής αθλήτριας με τη σύλληψή της, για την τελική ανταλλαγή της με έναν διαβόητο εγκληματία δείχνει να είναι χαρακτηριστική του τι διακυβευόταν σε αυτό το παζάρι, δείχνοντας ενδεχομένως τι αντιπροσωπεύει η κάθε πλευρά.