Η θύελλα αντιδράσεων που επέφερε η δέσμευση του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εμβόλιο για τον Covid-19 προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους της εταιρείας τις επόμενες ημέρες.
"Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο", διαβεβαίωσε πηγή του Ελιζε στο Bloomberg, που ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τους ιθύνοντες της Sanofi.
"Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι πρώτες στη σειρά στην περίπτωση που η Sanofi καταφέρει να αναπτύξει εμβόλιο, διότι η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την έρευνα της γαλλικής εταιρείας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Χάντσον στο Bloomberg.
Κάτι τέτοιο θα ήταν "απαράδεκτο" εκτίμησε σήμερα η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε αμέσως με τη Sanofi.
Η οργή στη Γαλλία είναι τόσο μεγάλη που ο Oλιβιε Φορε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, υπονόησε μέσω Twitter ότι η Sanofi ρισκάρει την κρατικοποίησή της, γιατί "η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατευτεί από τα παιχνίδια των αγορών".
Η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρέπει να είναι "δίκαιη και καθολική" εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική", δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Φωτογραφία: AP