Παρατηρητές του ΟΑΣΕ: Κατηγορούν την εκλογική επιτροπή της Τουρκίας για έλλειψη διαφάνειας
AP
AP

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ: Κατηγορούν την εκλογική επιτροπή της Τουρκίας για έλλειψη διαφάνειας

Για έλλειψη διαφάνειας κατά τον χειρισμό των εκλογών της Κυριακής, καθώς και για μεροληπτική κάλυψη της διαδικασίας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ σχολίασε ότι ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα κυβερνητικά κόμματα απολάμβαναν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας.

Οι διαπιστώσεις παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα από κοινή αποστολή παρατηρητών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (ΚΣ του ΟΑΣΕ) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι το έργο της εκλογικής διοίκησης δεν ήταν διαφανές, καθώς και τη συντριπτική μεροληψία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο πρέσβης Γιαν Πέτερσεν, επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των εκλογών του ΟΔΔΥΕ.

Οι εκλογές ήταν «ως επί το πλείστον ειρηνικές»

Ο Πέτερσεν δήλωσε ότι οι γενικές εκλογές ήταν «ως επί το πλείστον ειρηνικές» παρά τον αριθμό των περιστατικών και ότι η YSK εργάστηκε αποτελεσματικά. Η αντιπροσωπεία εξήρε την υψηλή συμμετοχή, δηλώνοντας ότι αποτελεί σαφή ένδειξη «ισχυρού δημοκρατικού πνεύματος».

«Η διαδικασία χειρισμού των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής διοίκησης στερούνταν διαφάνειας και οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκαν γενικά δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Εκλογικών Παρατηρητών.

Το εκλογικό συμβούλιο επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 28 Μαΐου μεταξύ του Ερντογάν και του αντιπάλου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν εξασφάλισε το όριο του 50% για να κερδίσει στην προεδρική αναμέτρηση. Με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν προηγούνταν με 49,4% των ψήφων έναντι του 44,96% του Κιλιτσντάρογλου.

Στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η Λαϊκή Συμμαχία που περιλαμβάνει το κόμμα AKP του Ερντογάν φαινόταν να οδεύει προς την πλειοψηφία.

Λογοκρισία στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο

«Η τουρκική δημοκρατία αποδεικνύεται εκπληκτικά ανθεκτική. Αυτές οι εκλογές είχαν υψηλή συμμετοχή και προσέφεραν πραγματική επιλογή. Ωστόσο, η Τουρκική Δημοκρατία δεν πληροί τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο Φρανκ Σάβαμπε, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της PACE.

Κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου, προσθέτοντας ότι η ευνοϊκή κάλυψη του Ερντογάν και των κυβερνητικών κομμάτων από το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ισοδυναμεί με λογοκρισία.

Η αποστολή, η οποία ανέπτυξε 401 παρατηρητές από 40 χώρες σε όλη την Τουρκία, δήλωσε ότι εκτεταμένο εκφοβισμό αντιμετώπισε το φιλοκουρδικό Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP), χωρίς να αναφέρει ποιος ήταν υπεύθυνος. Ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπόκεινται σε περιορισμούς, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε τις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εγγυηθούν μεγαλύτερη συμμετοχή στις πόλεις που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προεδρική εκλογική αναμέτρηση της 28ης Μαΐου.

Η Φάρα Καρίμι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΑ του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι η άρνηση της διαπίστευσης Δανού και Σουηδού βουλευτή ως παρατηρητών εκλογών από τις τουρκικές αρχές ήταν «λυπηρή απόφαση».