Οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις την Παρασκευή στον Παναμά, που συνταράσσεται εδώ και δύο εβδομάδες από κύμα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας εναντίον του κόστους ζωής παρά τις εκκλήσεις για διάλογο από την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο.
Η κυκλοφορία στην Παναμερικανική λεωφόρο, τον αυτοκινητόδρομο που διαπερνά τη χώρα και τη συνδέει με την υπόλοιπη κεντρική Αμερική, διακόπτεται σποραδικά, σε διάφορες τοποθεσίες, από οδοφράγματα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρέπει να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των φαρμάκων, δεν μπορούμε άλλο πια σε αυτή τη χώρα», είπε ο Αρνούλφο Σαρμιέντο, επαγγελματίας οδηγός, 53 ετών, σε οδόφραγμα στην Αγουαδούλτσε (κεντρικά), 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Το κύμα των μαζικών κινητοποιήσεων στο κράτος των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει προηγούμενο από το 1989 και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας του Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα.
Ο πληθωρισμός έφθασε το 4,2% τους δώδεκα μήνες ως τον Μάιο, η ανεργία πλήττει το 10% του ενεργού εργατικού δυναμικού, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 47% από την αρχή της χρονιάς.
Παρά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που εισφέρει ετησίως η Διώρυγα του Παναμά και την αύξηση του ΑΕΠ που έφθασε το 17,8% το 2021 και το 13,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022, η χώρα καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανισότητας στην υφήλιο.
«Στον Παναμά, με τη Διώρυγα που φέρνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε να αποδεχθούμε ότι το επίπεδο της φτώχειας βρίσκεται ακόμα στο 20%», στηλίτευσε η Γιαδίρα Πίνο, καθηγήτρια, σε οδόφραγμα που οργάνωσαν οι ιθαγενείς Νουόβε-Μπούλε, στη Σαντιάγο ντε Βεράγουας, 250 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Λόγω των αποκλεισμών δρόμων, που έχουν πολλαπλασιαστεί εδώ και μια εβδομάδα, ο ανεφοδιασμός της Πόλης του Παναμά και αρκετών επαρχιών δυσκόλεψε.
Προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή του κόσμου που διαδηλώνει, ο πρόεδρος Κορτίσο ανακοίνωσε την Τρίτη μείωση ή πάγωμα των τιμών των καυσίμων και άλλης μιας δεκαριάς βασικών προϊόντων.
Όμως συνδικάτα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα και αρνήθηκαν να καθίσουν προχθές Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που επιδιώκει να διεξαχθούν η κυβέρνηση με τη μεσολάβηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι με ειλικρινή διάλογο, χωρίς διπροσωπία, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης στις κινητοποιήσεις τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση.
«Οι πολιτικοί είναι οι μεγαλύτεροι κλέφτες», αφόρισε η Μιτσίλα Τσάνις, νοικοκυρά, 41 ετών. «Αυτοί τρώνε κρέας, εμείς δεν έχουμε τίποτα».
Στην πρωτεύουσα γίνονται σποραδικές διακοπές της κυκλοφορίας σε ορισμένες οδικές αρτηρίες, πάντως η Διώρυγα λειτουργεί ομαλά.