Το Πακιστάν ήρε την απαγόρευση ενός ισλαμιστικού κόμματος που ευθύνεται για τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν πέρυσι με αίτημα την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή μετά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ σε γαλλικό περιοδικό.
Σε μήνυμά του αργά χθες Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ήρε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο Τεχρίκ-ε- Λαμπάικ Πακιστάν (TLP), ένα ακροδεξιό κόμμα που επιθυμεί τη διατήρηση των αμφιλεγόμενων νόμων κατά της βλασφημίας που ισχύουν στο Πακιστάν.
Η απόφαση αυτή, εξήγησε το υπουργείο, ελήφθη με γνώμονα «το εθνικό συμφέρον» και μετά τις δεσμεύσεις του TLP να τερματίσει τη βία. Πρόσφατα διαδηλώσεις που οργάνωσε το κόμμα παρεκτράπηκαν και κατέληξαν σε συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά αστυνομικοί να σκοτωθούν. Από την πλευρά του το TLP έχει ανακοινώσει ότι μετρά 14 νεκρούς στις τάξεις του.
Εδώ και μήνες το κόμμα κινητοποιεί τους υποστηρικτές του να βγαίνουν στο δρόμο ζητώντας την απελευθέρωση του επικεφαλής του Σάαντ Ρίζβι.
Αυτός συνελήφθη τον Απρίλιο όταν το κόμμα τέθηκε εκτός νόμου και χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» οργάνωση, αφού ζήτησε την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή στο Πακιστάν.
Ο εκπρόσωπος του TLP Σαζάντ Σαΐφι χαιρέτισε την άρση της απαγόρευσης του κόμματος, το οποίο πλέον μπορεί να επαναλάβει τις δραστηριότητές του.
Παράλληλα το TLP ακύρωσε την προγραμματισμένη πορεία του προς το Ισλαμαμπάντ από το προπύργιό του Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν, ενώ σταμάτησε και τον αποκλεισμό του κεντρικού αυτοκινητόδρομου του Παντζάμπ και δεσμεύθηκε να μην πραγματοποιήσει βίαιες διαμαρτυρίες στο μέλλον.
Πριν οκτώ ημέρες το κόμμα κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να τερματίσει τις βίαιες διαμαρτυρίες, στο πλαίσιο της οποίας απελευθερώθηκαν 860 υποστηρικτές του. Ο επικεφαλής του Ρίζβι παραμένει υπό κράτηση, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Πέρα από την απελευθέρωση των κρατούμενων η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.
Το TLP καταγγέλλει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τη στήριξη που προσφέρει η Γαλλία στον σκιτσογράφο που απεικόνισε τον προφήτη Μωάμεθ.
Τα μέλη του κόμματος ακολουθούν μια πιο αυστηρή εκδοχή του ισλάμ και το TLP έγινε γνωστό το 2017 όταν στήριξε τους νόμους κατά της βλασφημίας που προβλέπουν τη θανατική ποινή για όσους προσβάλουν το ισλάμ ή τον Μωάμεθ.