Στην ανάκληση του πρεσβευτή του στο Νέο Δελχί και την διακοπή των εμπορικών συναλλαγών προχώρησε το Πακιστάν ύστερα από την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει άρθρο του Συντάγματος το οποίο αποτελούσε εγγύηση για την αυτονομία του «Τζαμού και Κασμίρ», περιοχή την οποία διεκδικεί και το Ισλαμαμπάντ.
«Η επιτροπή συζήτησε την κατάσταση που προέκυψε από τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Ινδίας, την κατάσταση μέσα στις κατεχόμενες από την Ινδία περιοχές Τζαμού και Κασμίρ όπως και στις γραμμές ελέγχου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», ανέφερε η κυβέρνηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter.
Νωρίτερα σήμερα ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του μετά καταδίωξη των αρχών στο ινδικό Κασμίρ, δήλωσε πηγή της τοπικής αστυνομίας, εξέλιξη που έρχεται λίγους μήνες μετά από την παραλίγο πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δυο πλευρές. Την ώρα που το νομοσχέδιο ήταν σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο, οι αρχές της Ινδίας έκοψαν τις τηλεπικοινωνίες στο Κασμίρ, διαδίκτυο, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληροφορίες για το πώς έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του Κασμίρ. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν επίσης αναπτυχθεί στην επαρχία Τζαμού και Κασμίρ, όπου ζουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, για να προλάβουν το ξέσπασμα διαδηλώσεων.
Την ίδια ώρα, ο στρατός του Πακιστάν είναι από το πρωί της Τρίτης σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, ενώ συνεδρίασε και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας για να συζητήσει τις εξελίξεις. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, εξέφρασε τον φόβο ότι οι κάτοικοι του Κασμίρ θα αντιδράσουν βίαια στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης και θα επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας, με κίνδυνο να κατηγορηθεί το Ισλαμαμπάντ ως υπεύθυνο για τις ενέργειές τους.
Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο της κρίσης έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, όποτε η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές που πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς Ινδούς στρατιώτες και απάντησε με βομβαρδισμό των θέσεών τους στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμαμπάντ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τότε, αναλυτές τόνιζαν μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που στρατιωτικά αεροσκάφη της Ινδίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος, μετά την σύγκρουση του 1971, όταν η Ινδία εισέβαλε στο τότε Ανατολικό Πακιστάν. Η εν λόγω σύρραξη ήταν η μόνη που δεν αφορούσε το θέμα του Κασμίρ αλλά ξεκίνησε με αφορμή την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.