Ένα πακέτο-μαμούθ ύψους έως 750 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού, εν μέσω προειδοποιήσεων από διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα για ύφεση.
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο με πολλά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των 156 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του ιού, τόνισε ο Σολτς.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πανδημία θα βυθίσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση φέτος, με τον Σολτς να διευκρινίζει πως το σχέδιο προϋπολογισμού στηρίζεται στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το τρέχον έτος.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ένα ταμείο σταθεροποίησης της οικονομίας, αξίας έως 100 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορεί να αποκτήσει απευθείας μερίδια σε επιχειρήσεις ως έναν τρόπο να χαλάσει τα σχέδια ξένων εξαγορών.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει άλλα 100 δισ. ευρώ σε πιστώσεις προς την αναπτυξιακή τράπεζα του δημοσίου KfW ούτως ώστε να χορηγεί δάνεια σε δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με 5-10 εργαζόμενους θα λάβουν 15.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Η κυβέρνηση θα δώσει στην KfW εξουσιοδότηση και για μέτρα αξίας 200 δισ. ευρώ. Το αθροιστικό ποσό των 356 δισ. ευρώ σε νέο χρέος θα αντιστοιχεί στο περίπου 10% του γερμανικού ΑΕΠ.
Εκτός αυτού, το Ταμείο Σταθεροποίησης θα προσφέρει 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για να διαφυλάξει τα εταιρικά ομόλογα που θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σημειώνεται ότι η κρίση του κορονοϊου μπορεί να κοστίσει στη γερμανική οικονομία από 250 δις ευρώ ως 750 δις ευρώ σύμφωνα με ανάλυση του οικονομικού ινστιτούτο Ifo.
«To κόστος θα υπερβεί φυσικές καταστροφές και οικονομικές κρίσεις που έχει ζήσει η χώρα στο παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Κλέμενς Φεστ.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 87,7 μονάδες από τις 96,0 του Φεβρουαρίου.
«Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991 και φέρνει τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009», ανέφερε ο Φεστ, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν επιδεινωθεί όσο ποτέ πριν.
Σχέδιο για επιπρόσθετες ΜΕΘ
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ενημέρωσε τη Δευτέρα τα νοσοκομεία ότι όσο περισσότερα κρεβάτια και προσωπικό «απελευθερώσουν», τόσο περισσότερα χρήματα θα τους παραχωρήσει η κυβέρνηση.
Τα γερμανικά νοσοκομεία που χρειάζονται περισσότερα κρεβάτια και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του κορονοϊού, θα λάβουν οικονομική βοήθεια, είπε ο Σπαν.
«Αν χρειάζεστε περισσότερα κρεβάτια, προσωπικό και εξοπλισμό για την φροντίδα των ασθενών του κορονοϊού, θα αποζημιωθείτε οικονομικά», ανέφερε.
AP Photo/Michael Sohn, pool