Παγκόσμιος συναγερμός για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
Κορονοϊός

Παγκόσμιος συναγερμός για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων εναντίον του ιού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις χώρες που δέχονται επισκέπτες από την ασιατική χώρα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι από τις 8 Ιανουαρίου θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά της Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανασύνδεση της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον σκεπτικισμό που επικρατεί σχετικά με το κατά πόσο τα επίσημα στοιχεία για την πανδημία και κυρίως για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στην Κίνα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οδηγούν τη μία χώρα μετά την άλλη να λάβουν έκτακτα μέτρα αναφορικά με τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊβάν, αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος η Ισπανία, αξιώνουν υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορονοϊού από τους Κινέζους ταξιδιώτες. Μάλιστα στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για τον συντονισμό των χωρών - μελών για το θέμα.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Αυστηρότερα μέτρα έχουν λάβει η Μαλαισία και η Νότια Κορέα.

Μαλαισία: Εξονυχιστικός έλεγχος

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα θα θερμομετρούνται. Παράλληλα θα εξετάζονται λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα.

Οι ταξιδιώτες που έχουν πυρετό θα υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις για ανίχνευση κορονοϊού. Τα λύματα θα εξετάζονται για την παρουσία τυχόν νέων παραλλαγών ή υποπαραλλαγών του ιού.

Νότια Κορέα:  Βίζες βραχείας διάρκειας

Πέραν του υποχρεωτικού PCR για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, θα δίνονται βίζες βραχείας διάρκειας. Επιπλέον τα αεροσκάφη από την Κίνα θα φθάνουν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσόν.

Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο, αλλά δεν αποκλείεται η παράταση της ισχύος τους.

Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών της ΕΕ 

Την ίδια ώρα η ΕΕ κινητοποιείται για να συντονίσει τις χώρες μέλη στη λήψη μέτρων εν όψει της άφιξης των Κινέζων επισκεπτών μετά την άρση των απαγορεύσεων από το Πεκίνο, την ώρα που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην πολυπληθή χώρα, προκαλώντας ανησυχίες για τυχόν νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις που θα διασπαρούν παγκοσμίως. 

Οι ειδικοί υγείας της Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της αναφέρει συγκεκριμένα την 4η Ιανουαρίου ως ημερομηνία της συνεδρίασης.

Σε επιστολή της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους περιορισμούς που λαμβάνουν οι χώρες ανά τον κόσμο, κάνοντας λόγο για διακρίσεις.

Επιπλέον λένε ότι οι περιορισμοί είναι αβάσιμοι και μεροληπτικοί και σαμποτάρουν τις προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο του κορονοϊού.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥ: Κατανοητή η λήψη μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Κίνα: Ανακοίνωσε μόλις έναν θάνατο από την Covid-19 σε 24 ώρες