Το Μπαγκλαντές χρειάζεται καλύτερο συντονισμό με τις γειτονικές χώρες της Νότιας Ασίας στην προσπάθειά του για καθαρότερο αέρα, αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας την Τρίτη.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία μπορεί να αποτελείται από ένα μείγμα στερεών σωματιδίων, υγρών σταγονιδίων και αερίων, προκαλεί περίπου το 20% του συνολικού αριθμού των πρόωρων θανάτων στο Μπαγκλαντές, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση.
Επίσης, η έκθεση κατέταξε την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα μεταξύ των 10 πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο, με τη συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων σε ορισμένες περιοχές της μεγαλύτερης πόλης της χώρας να είναι έως και 20 φορές υψηλότερη από τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές λοιμώξεις, χρόνιες ασθένειες και μειωμένη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και παγιδεύεται σε μεγάλες αεροτομές.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εντόπισε έξι τέτοιες λεκάνες απορροής αέρα στη Νότια Ασία και δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, την Ινδία και το Πακιστάν, που μοιράζονται μια κοινή περιοχή, να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του προβλήματος.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν περιορίζεται σε μια πόλη, ένα κράτος ή εθνικά σύνορα - είναι διασυνοριακή στη φύση της», δήλωσε η Cecile Fruman, διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιφερειακή ολοκλήρωση στη Νότια Ασία.
«Οι χώρες της Νότιας Ασίας που βρίσκονται στην ίδια λεκάνη απορροής αέρα μπορούν να μειώσουν το ανησυχητικό επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόνο εάν ακολουθήσουν συντονισμένη προσέγγιση. Συνεργαζόμενες οι χώρες μπορούν να επιτύχουν καλύτερα, ταχύτερα και φθηνότερα αποτελέσματα».
Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, έχει καταταχθεί ως η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου για τέσσερα συνεχόμενα έτη από τον ελβετικό όμιλο IQAir.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές δήλωσαν ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.
«Διεξάγουμε τακτικά κινητά δικαστήρια κατά εγκαταστάσεων και οχημάτων που ρυπαίνουν τον αέρα», δήλωσε στο Reuters ο Habibun Nahar, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής.
«Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αν δεν ευαισθητοποιηθούν όλοι και δεν κάνουν το καθήκον τους»