Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε την Πέμπτη πως είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει τα 6,5 δισ. δολάρια που χρειάζεται φέτος για την ταχεία ανοικοδόμησή της από τις δεσμεύσεις που έγιναν σε διάσκεψη στο Λονδίνο.
Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, ο Σμίχαλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμα αξιολογήσει όλες τις δεσμεύσεις αλλά ότι «είμαι σίγουρος πως το συντομότερο δυνατόν, μετά από αυτή τη διάσκεψη…θα συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα χρήματα».
Ο Σμίχαλ δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα για συμμετοχή σε έργα στην Ουκρανία. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί ακόμα να ορίσει το ποσό για τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Στους σχεδόν 16 μήνες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές. Τα κράτη της Δύσης θέλουν να διατηρήσουν τη στήριξη για το Κίεβο, που βρίσκεται μπροστά σε χρόνια, πιθανόν δεκαετίες, ανοικοδόμησης.
Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τεράστιος, με την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν τον Μάρτιο ότι το κόστος ήταν 411 δισεκ. δολάρια για το πρώτο έτος του πολέμου.
Ο Σμίχαλ δήλωσε ότι το ποσό αναφέρεται μόνο στα εδάφη που αυτή τη στιγμή τελούν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
«Νομίζω ότι μετά την απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών, το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί», δήλωσε. «Και καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι έργο δεκαετιών».
Παράλληλα προέβλεψε ότι η αντεπίθεση του στρατού ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις «θα πάρει χρόνο», αλλά δήλωσε «αισιόδοξος» για την επιτυχία τους.
«Θα πραγματοποιήσουμε έξυπνες επιχειρήσεις επίθεσης, και γι’ αυτό τον λόγο η αντεπίθεση θα πάρει χρόνο», δήλωσε ο Σμίχαλ.
«Η αντεπίθεση περιλαμβάνει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ορισμένες είναι επιθετικές, άλλες αμυντικές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, κατά την προετοιμασία μας για αυτή την αντεπίθεση, προετοιμάστηκαν και οι Ρώσοι. Υπάρχουν τόσα πολλά ναρκοπέδια που αυτό καθυστερεί πολύ την προέλαση» των στρατευμάτων.
«Πολεμάμε σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός δεν εγκαταλείπει «κανένα στρατιώτη» στο πεδίο, αντίθετα με τους Ρώσους που «δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές».
«Είμαι απολύτως αισιόδοξος για την απελευθέρωση των εδαφών μας που κατέχουν οι Ρώσοι», δήλωσε ο Σμίχαλ.
Ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Σμίχαλ δήλωσε ότι αναμένει «συγκεκριμένα» στοιχεία από τα μέλη της Συμμαχίας κατά την επόμενη σύνοδο του Βίλνιους τον Ιούλιο.
«Αναμένουμε ότι κατά τη σύνοδο του Βίλνιους, οι σύμμαχοι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι για τις προϋποθέσεις, τις προθεσμίες, στα μηνύματά τους», δήλωσε.