Την έντονη διπλωματική κινητικότητα από πλευράς ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατών στην ουκρανική κρίση, με τελευταία την περιοδεία Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο, με την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση, διαδέχεται η έναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με βαρύ οπλισμό, ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων, στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, από αύριο, Πέμπτη. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αναπτύσσουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία, η Ολλανδία αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Λιθουανία και η Ισπανία στέλνει στρατιώτες και μαχητικά στη Βουλγαρία.
Σήμερα το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας S-400 να αναπτύσσεται στο πεδίο των στρατιωτικών ασκήσεων στη Λευκορωσία, ως μέρος της τελικής προετοιμασίας για την έναρξη των πολεμικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας, ενώ χθες δημοσίευσε βίντεο με δύο βομβαρδιστικά Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων που περιπολούν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αναφέρει το Reuters.
Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ξεκινούν αύριο, Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου με την ονομασία «Allied Resolve 2022» οι οποίες, όπως διατείνεται το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στοχεύουν «στην εκπαίδευση για την απόκρουση επίθεσης στα νότια σύνορα της συμμαχίας τους», ενώ έξι ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Μαύρη θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιούν ναυτικές ασκήσεις.
#Video Detachment of large landing ships of the Russian Navy passes the Bosphorus and Dardanelles Straits https://t.co/9VW4Z1HTqE#DefenceMinistry #Navy #LargeLandingShip #CombatTraining pic.twitter.com/67Z5ZYq9Q7
— Минобороны России (@mod_russia) February 8, 2022
Συνολικά, οι μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας, οι οποίες θα εκτείνονται σε πολλές θαλάσσιες οδούς σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, θα περιλαμβάνουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, πάνω από 60 αεροσκάφη, 1.000 μονάδες απροσδιόριστου στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες. ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας
Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, καθώς έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα και έχει αναπτύξει 30.000 ακόμη στη Λευκορωσία για κοινές ασκήσεις. Η Ρωσία αρνείται ένα τέτοιο σχέδιο λέγοντας ότι χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της εν μέσω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.
Αύριο Πέμπτη και και ο στρατός της Ουκρανίας έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου ως απάντηση στις ρωσικές ασκήσεις στη Λευκορωσία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας τη Δευτέρα.
Ισπανοί σε Βουλγαρία, Ολλανδοί σε Λιθουανία
Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω εντάσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τα πρώτα ισπανικά Eurofighter αναμένεται να προσγειωθούν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για καθήκοντα προστασίας του εναέριου χώρου από κοινού με τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο. «Η αποστολή εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο.
Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα μάχης έως 1.000 στρατιωτών υπό βουλγαρική διοίκηση και σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης στρατιώτες από άλλες συμμαχικές χώρες.
Η Ολλανδία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία από 270 σε 350, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν. Τα ολλανδικά στρατεύματα στη Λιθουανία είναι μέρος διεθνούς ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκε το 2017 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. «Είμαστε δεσμευμένοι στην Enhanced Forward Presence και θα αυξήσουμε το μέγεθος της στρατιωτικής συνεισφοράς μας από 270 σε 350 μέλη στρατιωτικού προσωπικού», δήλωσε η Ολόνγκρεν σε ομιλία της σε στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Rukia στη Λιθουανία.
Σε άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια. Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στη Λιθουανία.
«Βέβαια θα μιλήσουμε με τις ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι εναλλασσόμενες δυνάμεις των ΗΠΑ θα βρίσκονται μόνιμα στη Λιθουανία», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα σε συνέντευξη Τύπου.
Διπλωματικό μπραντ ντε φερ
Οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και σε επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών κρατών σε Ρωσία και Ουκρανία για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Μια νέα σύνοδος της τετραμερούς είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή διαπραγματευτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, για τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αυτονομιστών.
Η Ρωσία εξέφρασε δια μέσου της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σήμερα ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και η απομάκρυνση από το έδαφός της των στρατιωτικών συμβούλων της Δύσης θα συμβάλλει πολύ σύντομα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και κάλεσε τη Δύση να επισκεφθεί και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής στον Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).
Αναφερόμενη στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 7-8 Φεβρουαρίου στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, είπε ότι «μοιάζει με μια 'ευγενική αποστολή', 'αλλά υπάρχει και άλλη πτυχή: (επισκέφθηκαν) μόνο τη μία πλευρά, την πλευρά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν περαιτέρω».
Πιθανή η επίλυση της κρίσης λέει η Ουκρανία
Η Ουκρανία εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθεί η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία μέσω της διπλωματίας μετά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ευρωπαίοι τις τελευταίες ημέρες, όμως σημειώνει ότι υφίστανται ήδη λόγοι για να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Σήμερα υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση» της κρίσης, εκτίμησε ο Κουλέμπα μιλώντας στο πλευρό του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο».
«Οι κυρώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβληθούν σε περίπτωση περαιτέρω ή ενός νέου κύματος στρατιωτικής κλιμάκωσης, της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κουλέμπα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «πρωτόγνωρες αποφάσεις, πολύ επώδυνες για τη Ρωσία», οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέσο αποτροπής για τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, η Ρωσία προκαλεί τις τρέχουσες εντάσεις διότι «προσπαθεί να πάρει εκδίκηση μετά την ήττα της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο».
Πρόοδο βλέπουν Παρίσι και Βερολίνο
«Πρόοδο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία διακρίνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά» στα διάφορα πλαίσια συζήτησης, με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Προειδοποίησε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».
«Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και κυρίως το Σχήμα της Νορμανδίας προσφέρουν πλατφόρμες για συνομιλίες αποτελεί πρόοδο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες. Στόχος μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και αυτό θα επιτύχουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα από κοινού με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.
Ο καγκελάριος τόνισε για μία ακόμη φορά τη βούληση της Δύσης να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας και την προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία. «Αυτό που θα πω εκεί, θα λειτουργήσει όπως αυτό που είπε ο (Γάλλος) πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, με το βλέμμα στο θετικό κλίμα που μετέφερε ο κ. Μακρόν μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναλάβουμε από κοινού δράση», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα έχει καταλάβει το μήνυμα, ότι όποιες κυρώσεις επιβληθούν, θα επιβληθούν από όλους μας ενωμένους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ή επιδείνωση της κατάστασης.
«Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας». Αυτό υποστήριξε το Παρίσι συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της περιοδείας, ωστόσο όπως προειδοποίησε δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».
Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν από την Γαλλική προεδρία, «ο στόχος επιτεύχθηκε», σημειώνοντας παράλληλα ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Όμως «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.
Το Παρίσι θεωρεί «πολύ σημαντικό» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στις συνομιλίες που είχε με τον Μακρόν, ο Ζελένσκι «επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο παρεμβαίνουν «ως εταίροι καλής θέλησης» σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία.
Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν συνομίλησε με τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. «Πολύ σύντομα», σύμφωνα με το Ελιζέ, θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.