Ουκρανία: Νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Σολτς, στο τραπέζι η αποστολή όπλων
AP
AP

Ουκρανία: Νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Σολτς, στο τραπέζι η αποστολή όπλων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν ξανά χθες Τρίτη, κυρίως για την υποστήριξη στην Ουκρανία, σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η καγκελαρία της Γερμανίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμιά πληροφορία για τη συνδιάλεξη.

Οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει για την υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε πως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία θα στείλουν στο Κίεβο αρκετές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Μεθαύριο Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, αναμένεται να συζητηθούν νέες παραδόσεις όπλων, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων βαρέων αρμάτων μάχης. Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους αναμένεται να εκπροσωπήσει τη γερμανική κυβέρνηση στη συνάντηση αυτή.

Ο καγκελάριος Σολτς αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση, ιδίως από Ευρωπαίους εταίρους του, για να δώσει πράσινο φως στην εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Ήδη έχουν εκφραστεί για αυτό οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας. Το Λονδίνο επισημοποίησε προ ημερών την αποστολή βρετανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Ρωσίδα αξιωματούχος διαψεύδει πως συζήτησε την ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων

Στο μεταξύ, η επίτροπος της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τατιάνα Μασκάλκοβα, τόνισε χθες Τρίτη πως δεν συζήτησε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Λούμπινετς το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων.

Προχθές Δευτέρα, ο τούρκος αξιωματούχος Σερέφ Μαλκότς δήλωσε πως η ουκρανική πλευρά επέδωσε στη ρωσική κατάλογο 800 αιχμαλώτων πολέμου που θέλει να ανταλλαχθούν με 200 που πρότεινε η άλλη πλευρά.

Όμως η κυρία Μασκάλκοβα ανέφερε χθες μέσω Telegram ότι «στις διαπραγματεύσεις μου (...) με τον Ντμίτρο Λούμπινετς στην Άγκυρα δεν έγινε ποτέ συζήτηση για ανταλλαγές και τονίζω πάντοτε πως τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του (ρωσικού) υπουργείου Άμυνας».

«Επιπλέον, πιστεύω πως μια τόσο άνιση ανταλλαγή δεν θα ήταν δίκαιη», πρόσθεσε.