Τουλάχιστον 210.000 παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. κατοίκους της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν βιαίως σε ρωσικά εδάφη, όπως γνωστοποίησε η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα.
Το Reuters δεν έχει στοιχεία για επιβεβαίωση του εν λόγω αριθμού.
Το Κρεμλίνο από πλευράς του δεν σχολίασε τις δηλώσεις της Ντενίσοβα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απελάσεις μεγάλου αριθμού παιδιών και άλλων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.
Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους αφότου ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία.
«Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον», δήλωσε η Ντενίσοβα στην εθνική τηλεόραση.
«Διδάσκουν τα παιδιά μας εκεί, στα ρωσικά, την ιστορία που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν λέει σε όλους».
Η Ρωσία αναφέρθηκε σε «πρόσφυγες» που έρχονται στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών.
Οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, που ορίζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα για ανθρωπιστική μεταχείριση στις συγκρούσεις, απαγορεύουν τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων στη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην επικράτεια της κατοχικής δύναμης, κατατάσσοντας τες στα εγκλήματα πολέμου.