Η Ουκρανία έλαβε τη Δευτέρα την πρώτη δόση ύψους 2,7 δισ. δολ. στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για διευρυμένη χρηματοδοτική ενίσχυση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σέργκιι Μαρτσένκο.
«Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον δρόμο προς τη νίκη», έγραψε ο Μαρτσένκο στο Twitter.
Βοήθεια συνολικού ύψους 15,6 δισ. δολ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει λάβει ποτέ η Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, το οποίο αποτελεί και το πρώτο μεγάλο πακέτο βοήθειας που εγκρίνεται από το ΔΝΤ προς χώρα που εμπλέκεται σε ενεργή σύγκρουση.
Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε σε έγκριση πακέτου βοηθείας ύψους 15,6 δισ. δολ. που είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου με την ουκρανική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2,7 δισ. δολ.
Το δάνειο χορηγείται για να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις επείγουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Ανοικοδόμηση μετά τη σύγκρουση
Το πακέτο βοήθειας, τετραετούς διάρκειας, αναμένεται να επιτρέψει την «υποστήριξη της σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο ανοικοδόμησης μετά τη σύγκρουση και στην πορεία ένταξης στην ΕΕ», υπενθυμίζει το ΔΝΤ σε ανακοίνωση.
Η υποστήριξη εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 115 δισ. δολ., εκ των οποίων τα δύο δισ. αποτελούν μερική διαγραφή του υφιστάμενου χρέους.
Τα 80 δισ. που απομένουν θα δοθούν από «διμερείς και πολυμερείς δωρητές, για 20 δισ. δολάρια με τη μορφή δωρεών, τα 60 δισ. δολάρια που απομένουν παίρνουν τη μορφή προνομιακού δανείου», διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Το νέο πακέτο βοήθειας σε έναν πρώτο χρόνο θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί έναν «σταθερό προϋπολογισμό για το 2023», επιτρέποντας την ενίσχυση των δημοσιονομικών του κράτους, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του πληθωρισμού.
Το δεύτερο στάδιο θα έχει στόχο την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων «ώστε να εξασφαλιστεί η μακροοικονομική σταθερότητα και η υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο».