Η Βουλή της Ουγγαρίας έκανε σήμερα το αποφασιστικό βήμα κυρώνοντας τη μεταρρύθμιση η οποία ουσιαστικά θέτει τα πανεπιστήμια υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους και ειδικότερα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Βάση του νέου νόμου, τα ιδρύματα θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Φιντέζ ακόμα κι αν το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν χάσει τις εκλογές, αφού τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα εποπτεύει τα πανεπιστήμια θα έχουν ισόβια θητεία και θα μπορούν να απομακρυνθούν μόνο με πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Πέραν αυτών το διοικητικό συμβούλιο θα ελέγχει τόσο την ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων όσο και τα δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους.
Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία είναι κρατικά, αλλά έχουν μεγάλο βαθμό ακαδημαϊκής αυτονομίας.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ήδη εξαγγείλει από το 2018 μια εποχή «μεγάλων αλλαγών» στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης θεωρώντας ότι αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο στην προσπάθεια του να «εμφυσήσει» στη κοινωνία τις «παραδοσιακές αξίες». Ως γνωστόν η κυβέρνηση Όρμπαν αντιτίθεται σθεναρά στη μετανάστευση, έχοντας περιορίσει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων να υιοθετούν παιδιά, αλλά και τη νομική αναγνώριση των διεμφυλικών.
«Σχεδιάζετε να παραχωρήσετε τα υπολείμματα του πλούτου της χώρας στα ιδρύματα αυτά δωρεάν», κατήγγειλε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ερζεμπέτ Σμουκ χθες στη βουλή.
Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία η οποία εκδίωξε το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που ιδρύθηκε από τον πολέμιο του Όρμπαν, Τζόρτζ Σόρος, δέχεται με «ανοικτές αγκαλιές» το κινεζικό πανεπίστημιο Φουντάν.
Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσιάζει την έλευση του Πανεπιστημίου Φουντάν στη χώρα ως σημαντικό στοιχεί για την τόνωση της προσφερόμενης ανώτατης εκπαίδευσης στην Ουγγαρία προσδοκώντας πως θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας περιοχής στη Βουδαπέστη αποκλειστικά για φοιτητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν έχει ήδη μεταρρυθμίσει τη διαχείριση των θεάτρων και στέρησε την αυτoνομία από τη διεύθυνση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι Βρυξέλλες εκκίνησαν στα τέλη του 2018 μια κατ΄εξαίρεση διαδικασία, η οποία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, για τον κίνδυνο «σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ, επισημαίνοντας κυρίως την αυξανόμενη καθυπόταξη της ουγγρικής πανεπιστημιακής κοινότητας στην πολιτική εξουσία.