Την εκτίμηση ότι η Ταϊβάν δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει μέρος της Κίνας βάσει της πρότασης του Πεκίνου για αυτονομία υπό την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», εξέφρασε σήμερα η Ταϊβανέζα πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν στην ομιλία της κατά την ορκωμοσία της για μία δεύτερη θητεία.
Η Τσάι επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχουν φτάσει σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, ενώ ζήτησε τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ τους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουν.
"Και οι δύο πλευρές έχουν καθήκον να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και τις διαφωνίες”, τόνισε.
Η Τσάι και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της κέρδισαν τον Ιανουάριο στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με τη δέσμευση να αντισταθούν στην Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και επιμένει ότι θα πρέπει να επιστρέψει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, ακόμη και με τη χρήση βίας, αν αυτό χρειαστεί. “Από εδώ θέλω να επαναλάβω τις λέξεις: ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και διάλογο”, υπογράμμισε η Τσάι. “Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή από τις αρχές στο Πεκίνο του ‘μία χώρα, δύο συστήματα’. Επιμένουμε σε αυτή την αρχή”, συνέχισε.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν χειροτερέψει από τη στιγμή που οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά διπλωματικά και στρατιωτικά την Ταϊβάν. Πριν λίγο καιρό, ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έπλευσε διασχίζοντας το Στενό της Ταϊβάν.
Αυτή ήταν η δεύτερη διέλευση αμερικανικού πλοίου μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας και καθώς κινεζικό αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε διέλευση σε κοντινή απόσταση από την χώρα.
Παράλληλα "νερό στον μύλο" της αντιπαράθεσης είναι και το θέμα της συμμετοχής στης χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Ταϊπέι είχε το καθεστώς παρατηρητή, αλλά αποκλείστηκε το 2016 από τον ΠΟΥ όταν ανήλθε στην προεδρία η Τσάι.
Πολλές χώρες πιέζουν για συμμετοχή και της Ταϊβάν με καθεστώς παρατηρητή, επικαλούμενες το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις λίγες "ιστορίες επιτυχίας"στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, ο Αιθίοπας επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγεσους ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη του Πεκίνου το 2017 θεωρείται πως δεν θέλει να προκαλέσει διπλωματική ρήξη. Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Κίνα πιέζει αρκετές Αφρικανικές χώρες με τις οποίες έχει στενές σχέσεις να εκφράσουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όταν τερματίστηκε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος με την επικράτηση των κομμουνιστών στο Πεκίνο. Οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στη νήσο. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν παύει να ζητεί την «επανένωση» της με την ηπειρωτική Κίνα.Β Παρά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 40 χρόνια, το Πεκίνο δεν έχει πάψει ποτέ να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση βίας για να υπερασπίσει την κινεζική εθνική κυριαρχία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ταϊπέι ή εξωτερικής επέμβασης.
Taiwan Presidential Office via AP