Οργή στο Πεκίνο μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν - Οι πρώτες αντιδράσεις

Οργή στο Πεκίνο μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν - Οι πρώτες αντιδράσεις

«Απαραίτητες και δίκαιες» στρατιωτικές ασκήσεις προανήγγειλε η Κίνα, στον απόηχο της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η παρουσία της πλέον υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου που έχει επισκεφθεί την Ταϊπέι, εδώ και χρόνια, προκάλεσε οργή στο Πεκίνο, όπου θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν σε τεντωμένο διπλωματικό σκοινί.

Οι ασκήσεις που ξεκινούν αύριο Πέμπτη θα διαρκέσουν πέντε μέρες και θα αναπτυχθούν στο κατώφλι της Ταϊβάν, σε κάποιες από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου και θα περιλαμβάνουν «βολές πραγματικών πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας».

«Όσοι μας προσβάλλουν θα τιμωρηθούν»

Η Ταϊβάν είναι αυτοδιοικούμενη - αλλά η Κίνα τη βλέπει ως μια αποσχισμένη επαρχία που τελικά θα ενωθεί μαζί της. Σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είπε ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά δεν θα έχουν καλό τέλος και όσοι προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας με το πρόσχημα της λεγόμενης δημοκρατίας», πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ δηλώνουν από τη μία πλευρά, σταθερή προσήλωση στην πολιτική της «Μίας Κίνας», η οποία αναγνωρίζει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση και προβλέπει επίσημους δεσμούς με το Πεκίνο και όχι με την Ταϊβάν. Από την άλλη, διατηρεί επίσης μια «ισχυρή ανεπίσημη» σχέση με το νησί, η οποία περιλαμβάνει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν προκειμένου να είναι σε θέση να αμυνθεί.

«Απαραίτητες και δίκαιες ασκήσεις»

Σε απάντηση στο ταξίδι, η Κίνα ανακοίνωσε «απαραίτητες και δίκαιες» στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας πέντε ημερών στη θάλασσα, περίπου 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) από την Ταϊβάν. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να αυξήσει τις εντάσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας Σουν Λι-Φανγκ παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις ασκήσεις ενδέχεται να παραβιάσουν τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν. Ο Πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν τόνισε ότι η Ταϊβάν αντιμετωπίζει «σκόπιμα αυξημένες στρατιωτικές απειλές», προσθέτοντας ότι «δεν θα υποχωρήσει και ότι η Ταϊβάν θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει την ικανότητά της στην αυτοάμυνα».

Οι λιμενικές αρχές της Ταϊβάν ζήτησαν από τα πλοία να βρουν εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγουν τις ασκήσεις και ο υπουργός Μεταφορών Γουάνγκ Κβο-Τσάι δήλωσε ότι η Ταϊπέι διαπραγματεύεται με τη γειτονική Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες για να βρει εναλλακτικές αεροπορικές διαδρομές.

«Στο κόκκινο» η ένταση

Οι ασκήσεις έρχονται μετά από μέρες κλιμάκωσης των εντάσεων κατά τις οποίες κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, μόνο την Τετάρτη 27, πραγματοποιούν υπερπτήσεις, πάνω από τα μεταξύ τους ύδατα.

Οι απειλές του Πεκίνου για αντιδράσεις πάντως δεν απέτρεψαν πλήθη πολιτών από το να συγκεντρωθούν από νωρίς σήμερα έξω από το κοινοβούλιο της Ταϊβάν, για να υποδεχτούν τη Ν. Πελόζι.

Για το Πεκίνο η επίσκεψη συνιστά εξωφρενική παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, ενώ και ο Λευκός Οίκος αντιτάχθηκε στο ταξίδι με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι ο στρατός εκτίμησε ότι «δεν είναι καλή ιδέα».

Σχολιαστές αναφέρουν ότι η επίσκεψη θα μπορούσε ακόμη και να ωθήσει την Κίνα στο να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία - κάτι που μέχρι στιγμής το Πεκίνο αρνείται ότι προτίθεται να κάνει. Ωστόσο, η επίσκεψη χαίρει της υποστήριξης τουλάχιστον 26 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι σε επιστολή τους διευκρινίζουν πάντως, ότι το ταξίδι δεν αντίκειται στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη «μία Κίνα».