Τα 26 από τα 32 δημόσια νοσοκομεία της Ονδούρας αντιμετωπίζουν υπερπληρότητα από τα πολλά κρούσματα δάγκειου πυρετού που έχουν δεχθεί, με την επιδημία της νόσου αυτής να έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 54 ανθρώπους φέτος στη χώρα.
Το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Λα Πας, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, αναγκάστηκε μάλιστα να μετατρέψει σε νοσηλευτική μονάδα το παρεκκλήσι του για να μπορέσει να δεχθεί επιπλέον 10 ασθενείς.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, οι οποίες έχουν καταγράψει περισσότερα από 28.000 κρούσματα, πρόκειται για τη χειρότερη επιδημία που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα, η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εξαλειφθούν τα γνωστά ως κουνούπια-τίγρεις (Aedes aegypti), που μεταδίδουν την ασθένεια.
Στην Λα Πας εκτός από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο παρεκκλήσι, έξι από τις οκτώ πτέρυγες του νοσοκομείου έχουν καταληφθεί από ασθενείς με δάγκειο, ενώ ορισμένοι που δεν βρήκαν κλίνη, νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους.
Σε τρεις πτέρυγες νοσηλεύονται 26 παιδιά ηλικίας από 2 ως 14 ετών με τους γονείς τους να μην φεύγουν από το προσκέφαλό τους. Τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι ασθενείς και κάποια από αυτά δεν έχουν διαφύγει του κινδύνου, λέει μια νοσηλεύτρια κατά την επίσκεψη των ιατρών στις πτέρυγες των παιδιών.
Η 7χρονη Αλεξάντρα Πινέδα βρίσκεται μεταξύ των μικρών ασθενών που η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται ανησυχητική. Η μικρή, η οποία νοσηλεύεται από την Κυριακή, υποφέρει από αιμορραγική μορφή της ασθένειας. Η γιαγιά της, ηλικίας 59 ετών, δεν φεύγει από το προσκέφαλό της.
«Είμαστε υπερπλήρεις», δηλώνει ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Μάρκο Αντόνιο Ρόντας. «Αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα επείγοντα περιστατικά, «ποτέ δεν το είχα ξαναδεί αυτό τα 20 χρόνια που δουλεύω εδώ», σημείωσε.
Εδώ και μια εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο της Λα Πας πέρασε από 53 σε 7. Επιπλέον τα πιο σοβαρά κρούσματα διακομίζονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Τεγκουσιγκάλπα. Δύο από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν κατά τη διακομιδή τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Λα Πας.
Αυτήν τη στιγμή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σχολεία για την υποδοχή ασθενών, «καθώς έρχονται ολοένα και περισσότεροι», σημείωσε.
Παρά την κινητοποίηση μονάδων απολύμανσης για την εξάλειψη των κουνουπιών που μεταφέρουν την ασθένεια τίποτε δεν δείχνει μέχρι στιγμής ικανό να σταματήσει την πρόοδό της. Η κατάσταση μπορεί μάλιστα να επιδεινωθεί με τις βροχοπτώσεις που αναμένονται για τρεις μήνες, οι οποίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.
Το μόνο μέτρο που είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, «είναι η καταστροφή των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών (όπως στάσιμα νερά) κάτι το οποίο πρέπει να κάνει και ο καθένας από εμάς στο σπίτι, στο γραφείο και σε όλους τους δημόσιους χώρους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP