Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαιρέτισε την Παρασκευή την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
«Μαζί με τους Βρετανούς, Δανούς και Βέλγους συναδέλφους μου χαιρετίζουμε την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εγκρίνουν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16», ανέφερε ο Ρούτε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Together with my British, Danish and Belgian colleagues we welcome the news that the United States stands ready to approve the training of Ukrainian pilots on F-16 fighterjets. The modalities will be worked out in the coming weeks. Ukraine can count on the unwavering support of…
— Mark Rutte (@MinPres) May 19, 2023
«Οι λεπτομέρειες θα εκπονηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην αμέριστη υποστήριξη της Ολλανδίας και των διεθνών εταίρων της»
Λευκός Οίκος: Υποστηρίζει το σχέδιο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μια σημαντική έγκριση καθώς το Κίεβο επιδιώκει να ενισχύσει την αεροπορική του ισχύ έναντι των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.
Η εκπαίδευση στα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και θα απαιτήσει μήνες για να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει τον ταχύτερο χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση και την παράδοση των F-16 σε 18 μήνες.
«Καθώς η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παραδώσει πραγματικά τα αεροσκάφη, πόσα θα παραδώσουμε και ποιος θα τα παραδώσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος δεν είπε ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Οι ΗΠΑ ελπίζουν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση, η οποία θα διεξαχθεί σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-16, τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ουκρανία αναζητά τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin LMT.N, καθώς προωθεί τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες εναντίον των εισβολέων ρωσικών στρατευμάτων πριν από μια προγραμματισμένη αντεπίθεση.
Η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει κανένα αεροσκάφος δυτικής σχεδίασης, λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα μαχητικά της σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα. Η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν παραδώσει 27 MiG-29 για να συμπληρώσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας.
Οι δυτικές κυβερνήσεις ήταν επιφυλακτικές να αφήσουν τις δικές τους χώρες ανυπεράσπιστες δίνοντας πάρα πολύ εξοπλισμό. Έχουν επίσης αποφύγει να στείλουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να πλήξει βαθιά στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα έναν λόγο να κλιμακώσει τον πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε αυτή την εβδομάδα υποσχέσεις από τη Βρετανία και την Ολλανδία να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός «συνασπισμού αεροσκαφών», αν και οι ηγέτες και των δύο χωρών απέφυγαν να πουν ότι θα στείλουν αεροπλάνα.