Υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, τάσσεται η Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας υπέρ μιας λύσης στο πολιτικό ζήτημα της Κύπρου με «διζωνική ομοσπονδία και εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους», τονίζοντας παράλληλα την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
«H Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση διζωνικής ομοσπονδίας και με εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία. Η βάση για αυτό είναι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η στάσιμη διαπραγματευτική διαδικασία να πάρει επιτέλους νέα ώθηση, αυτό βέβαια απαιτεί πολιτικό θάρρος από όλους τους συμμετέχοντες και, όπως ξέρω, υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι, μιλήσαμε για αυτό εκτενώς. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και είμαστε πρόθυμοι - αν αυτό είναι επιθυμητό - να στηρίξουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε ο Σολτς.
Ν. Χριστοδουλίδης: Να εμπλακεί άμεσα η ΕΕ
Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Κύπρος επιθυμεί πιο άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες να τερματιστεί η δεκαετής διαίρεση του νησιού.
«Στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί - και πρέπει - να συμβάλει αποφασιστικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυσή του επηρεάζει άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή πλευρά στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ΕΕ διαθέτει τα «εργαλεία και τα κίνητρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τον κυπριακό λαό, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Κύπρος χωρίστηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Η διαίρεσή της αποτελεί πηγή τριβής μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η τουρκική πλευρά ήθελε πάντα να κρατήσει την εμπλοκή της ΕΕ σε επίπεδο ειρηνευτικών συνομιλιών, θεωρώντας το μπλοκ προκατειλημμένο επειδή τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι κράτη μέλη, σε αντίθεση με το αποσχισθέν από την Τουρκία βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Άγκυρα.
Ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσε το 2017.