Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινωσαν σήμερα ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης πέτυχαν "ιστορικό επίτευγμα" υπογράφοντας μια μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε όλη την επικράτεια της βορειοαφρικανικής χώρας η οποία έχει βυθιστεί εδώ και χρόνια σε εμφύλιο πόλεμο.
Μετά από διαμεσολάβηση αυτή την εβδομάδα της "Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5" με επικεφαλής την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για Στεφάνι Γουίλιαμς επετεύχθη αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν "σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη".
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, αλλά οι δύο πλευρές μετείχαν στην τελετή υπογραφής στη Γενεύη σήμερα όπως αναφέρει το Associated Press.
"Ο δρόμος προς μια μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν συχνά μακρύς και δύσκολος", δήλωσε η Ουίλιαμς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει "πολλή δουλειά" να γίνει τις επόμενες εβδομάδες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα πετύχει "στο να τερματίσει τα δεινά των Λιβύων και να επιτρέψει σε όσους εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση να επιστρέψουν στα σπίτια τους".
Την Τετάρτη, η Ουίλιαμς είχε δηλώσει ότι οι δύο αντιμαχόμενες φατρίες συμφώνησαν σε ζητήματα που "επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την ευημερία του λαού της Λιβύης", όπως συμφωνίες για άνοιγμα αεροπορικών και χερσαίων οδών στη χώρα. Τον περασμένο μήνα, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων.
Η Λιβύη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις και αγώνες για εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της τον έλεγχο της χώρας από το 2015, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που ιδρύθηκε δυνάμει μιας συμφωνίας που είχε υιοθετήσει ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά) και μια ανταγωνιστική της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία εκπροσωπεί de facto ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.