Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, να μειώσει την επισιτιστική βοήθεια που παρέχει σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες.
“Προβλέπουμε να μειώσουμε τις μερίδες για δεύτερη φορά, από τα 10 δολάρια στα 8 κατ’ άτομο τον μήνα από την 1η Ιουνίου”, δήλωσε ο Κουν Λι εκπρόσωπος του WFP προσθέτοντας ότι “η πλήρης μερίδα ήταν 12 δολάρια και μειώθηκε στα 10 τον Μάρτιο”.
“Οι μειώσεις των μερίδων εξηγούνται από την έλλειψη χρηματοδότησης. Έχουμε άμεση ανάγκη 56 εκατ. δολάρια για να αποκαταστήσουμε την πλήρη μερίδα”, τόνισε ο ίδιος.
Το Μπανγκλαντές υποδέχεται περίπου ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, εκ των οποίων περίπου 750.000 έφυγαν από τη Μιανμάρ το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού, εναντίον του οποίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ξεκινήσει έρευνα για “γενοκτονία”.
Η μείωση στις μερίδες τον Μάρτιο προκάλεσε ήδη προβλήματα στους υπερπλήρεις καταυλισμούς του Μπανγκλαντές, όπου ο υποσιτισμός είναι ενδημικός, σύμφωνα με οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε αυτή τη μουσουλμανική μειονότητα.
Σύμφωνα με τον Χιν Μάουνγκ, επικεφαλής ένωσης Ροχίνγκια που έχει τη βάση της σε καταυλισμό, η νέα μείωση των μερίδων αποτελεί έκπληξη για τους πρόσφυγες που απειλούνται με πείνα. “Είναι μια επονείδιστη ενέργεια από την πλευρά του ΟΗΕ”, κατήγγειλε.
“Κατά τη γνώμη μου είναι πολιτική (απόφαση). Κάποιοι άνθρωποι δήλωσαν ότι πρόκειται για στρατηγική με στόχο να στείλουν τους Ροχίνγκια στη Μιανμάρ”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να εντείνει την ανασφάλεια στους καταυλισμούς όπου πέρυσι σημειώθηκαν δεκάδες αιματηρές συμπλοκές μεταξύ συμμοριών.
Ο ΟΗΕ και ξένοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να άρει την απαγόρευση βάσει της οποίας οι πρόσφυγες Ροχίνγκια δεν επιτρέπεται να εργάζονται έξω από τους καταυλισμούς. Όμως, όπως λένε ειδικοί, αν συμβεί κάτι τέτοιο κινδυνεύει να ενισχυθεί το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στον τοπικό πληθυσμό και να κάνει τους Ροχίνγκια να μην επιθυμούν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές.
Η Μιανμάρ αποφάσισε, έπειτα από πολλές άκαρπες προσπάθειες, να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού περίπου 1.100 Ροχίνγκια σε περιοχή κοντά στη μεθόριο με το Μπανγκλαντές.
Αντιπροσωπεία από τη Μιανμάρ αναμένεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στους καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν. Όμως οι Ροχίνγκια δηλώνουν ότι “δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Μιανμάρ”.