ΟΗΕ: Σύσταση ανεξάρτητου οργανισμού για τη διερεύνηση αγνοουμένων στη Συρία

ΟΗΕ: Σύσταση ανεξάρτητου οργανισμού για τη διερεύνηση αγνοουμένων στη Συρία

Παρά την αντίθεση της Δαμασκού, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη σύσταση ενός «ανεξάρτητου» οργανισμού για να «διαλευκανθεί» η τύχη των χιλιάδων αγνοούμενων στη Συρία εδώ και 12 χρόνια, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα επίμονα αιτήματα οικογενειών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, περίπου 100.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία το 2011.

«Έπειτα από 12 χρόνια συγκρούσεων και βίας» στη Συρία «μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί για να απαλυνθούν τα δεινά των οικογενειών» των αγνοούμενων, επισημαίνει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε με 83 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 62 αποχές.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να συστήσουν «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έναν ανεξάρτητο θεσμό για τους αγνοούμενους της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, ώστε να διαλευκανθεί η τύχη και να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι».

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι στον νέο οργανισμό θα «συμμετέχουν πλήρως και θα εκπροσωπούνται θύματα, επιζώντες και οικογένειες αγνοούμενων», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πώς θα λειτουργεί.

«Το πλαίσιο αναφοράς» του οργανισμού θα καταρτιστεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσα σε 80 ημέρες σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα η απόφαση καλεί όλες τις χώρες και «τις αντιμαχόμενες πλευρές» στη Συρία να «συνεργαστούν πλήρως» με τον νέο οργανισμό.

 

«Πολιτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Όμως η Συρία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη σύσταση του οργανισμού αυτού, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση αγνόησε τη θέση της Δαμασκού.

Η απόφαση «αποτελεί κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις και νέα απόδειξη της εχθρικής προσέγγισης κάποιων δυτικών χωρών προς τη Συρία», δήλωσε ο πρεσβευτής της Μπασάμ Σάμπαγ.

Ο ίδιος προειδοποίησε για τον «κίνδυνο» «αυτός ο περίεργος και μυστηριώδης μηχανισμός, χωρίς ξεκάθαρο ορισμό της έννοιας του αγνοούμενου, ούτε χρονικά ή γεωγραφικά όρια, να αποτελέσει προηγούμενο για να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους μέλους του ΟΗΕ, κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών».

Με την άποψη της Συρίας συμφώνησαν η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα και το Ιράν, που καταψήφισαν την απόφαση.

«Αποτελεί νέο παράδειγμα της πολιτικοποίησης και εργαλειοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών ζητημάτων με στόχο να τιμωρηθούν και να παρεμποδιστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες», κατήγγειλε ο Κινέζος πρεσβευτής.