Η φονική επίθεση της 30ης Δεκεμβρίου εναντίον του αεροδρομίου στο Άντεν της Υεμένης πραγματοποιήθηκε από πυραύλους που μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιούν οι σιίτες αντάρτες Χούθι και εξαπολύθηκε από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, αναφέρει έρευνα του ΟΗΕ που παραδόθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Στις 30 Δεκεμβρίου τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν, λίγα λεπτά μετά την προσγείωση αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό Μάιν Αμπντελμάλεκ Σαΐντ» και αξιωματούχους της κυβέρνησής του, σύμφωνα με την εμπιστευτική αυτή έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είναι αρμόδιοι για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Υεμένη, περίληψη της οποίας περιήλθε στην κατοχή του AFP.
Πολύ γρήγορα μετά την επίθεση ο Σαΐντ, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ενότητας της Υεμένης, είχε δηλώσει ότι “τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση των Χούθι βρίσκεται πίσω από αυτή την εγκληματική ενέργεια”.
Οι σιίτες αντάρτες απέρριψαν σήμερα τα συμπεράσματα της έκθεσης.
«Κάθε έκθεση για την Υεμένη που προέρχεται από οργανισμούς, χώρες ή οντότητες που σχετίζονται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίπτονται, αν έχουν καταρτιστεί χωρίς τη συμμετοχή ανεξάρτητων επιτροπή», έγραψε στο Twitter ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, πολιτικός αξιωματούχος των ανταρτών.
«Τέτοιου είδους εκθέσεις δεν είναι ρεαλιστικές, αμερόληπτες και στερούνται αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας και επαγγελματισμού», πρόσθεσε.
«Από την επίθεση σκοτώθηκαν 20 άμαχοι, ανάμεσά τους η αναπληρώτρια υπουργός Δημοσίων Έργων και Αστικής Ανάπτυξης Γιασμίν αλ Αούντχι, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους ταξιδιώτες, προσωπικό του αεροδρομίου και δημοσιογράφοι», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Ο απολογισμός που είχε ανακοινωθεί τότε έκανε λόγο για τουλάχιστον 26 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες.
Στη διάρκεια της έρευνάς τους «η ομάδα των ειδικών παρατήρησε ότι το αεροδρόμιο επλήγη από τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους- αέρος,ακριβείας, μικρού βεληνεκούς».
Πρόκειται «πιθανόν για μια εκδοχή του πυραύλου Badr- 1P, που αποτελεί βασικό μέρος του εξοπλισμού των Χούιθι από το 2018», προσέθεσαν.
“Με δεδομένο το σημείο του πλήγματος, είναι ξεκάθαρο ότι στόχος ήταν να πληγεί το αεροπλάνο που μετέφερε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως και η αίθουσα υποδοχής προσωπικοτήτων όπου θα πραγματοποιούνταν συνέντευξη Τύπου την ώρα της επίθεσης”, σημειώνουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τους ίδιους, «μόνο η απόφαση της τελευταίας στιγμής να σταματήσει το αεροσκάφος πιο μακριά και μια μη προγραμματισμένη καθυστέρηση στην αποβίβαση των επιβατών επέτρεψαν να μην υπάρξουν επιπλέον θύματα μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων].
Στη σύγκρουση στην Υεμένη αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση της χώρας με τους σιίτες αντάρτες Χούθι οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας όπως και την πρωτεύουσα Σανάα το 2014.
Από το 2015 οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στηρίζονται από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.
Ο πόλεμος έχει βυθίσει την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και τον πληθυσμό της χώρας στα πρόθυρα λιμού.